Contact

Parkinson

  1. Parkinson

Chronische ziekte

De ziekte van Parkinson is een chronische ziekte. Zodra er Parkinson-klachten ontstaan, gaan deze niet meer weg. Het is dan ook belangrijk om zo goed mogelijk met de ziekte te leren leven. De gemiddelde levensverwachting van mensen met deze ziekte en mensen die deze ziekte niet hebben, is ongeveer even hoog.

Wat is Parkinson?

De ziekte van Parkinson is een progressieve neurologische aandoening die meestal pas na het vijftigste levensjaar begint. De ziekte komt in zeldzame gevallen ook vóór het vijftigste levensjaar voor. De ziekte ontstaat door het afsterven van zenuwcellen in de middenhersenen. Waarom dit gebeurt, is onbekend. De zenuwcellen in de middenhersenen produceren normaal gesproken de 'boodschapperstof' dopamine. Dopamine is een stof die nodig is om de signalen door te geven van de ene hersencel naar de andere hersencel. Iedereen heeft dopamine in de hersenen, maar mensen met Parkinson hebben er te weinig van. Hierdoor wordt de aansturing van de spieren bemoeilijkt en ontstaan klachten.

Meer informatie

Wilt u meer weten? Uitgebreide informatie over Parkinson en de behandeling ervan, vindt u in onze folders 'Parkinson' en 'Ergotherapie bij Parkinson'. 

Specialisme en centra