Contact

Sarcoïdose

  1. Sarcoïdose

Littekens en ontsteking in longen

Interstitiële longziekten is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen. Ze tasten het interstitium aan. Dit is de ruimte tussen de longblaasjes en de bloedvaten. Ook de bloedvaten en de longblaasjes zelf, de luchtwegen en het longvlies kunnen worden aangedaan. De ziekten verdikken de weefsels door littekens en ontstekingen. Het is dan moeilijk voor het bloed om zuurstof op te nemen. Veel voorkomende klachten zijn kortademigheid, problemen met de ademhaling en droge hoest, die na verloop van tijd verergeren. Interstitiële longziekten hebben uiteenlopende oorzaken en dus een verschillende behandeling. Ze komen vaker voor bij specifieke aandoeningen, zoals bij auto-immuunziekten en reumatoïde artritis (ontsteking van gewrichten en organen). Ook blootstelling aan verschillende gifstoffen (toxines) of verontreinigde stoffen beschadigen de longen in de loop van de tijd.

Een voorbeeld van een interstitiële longziekte is sarcoïdose.

Onderzoeken

Om erachter te komen of iemand een interstitiële longziekte heeft, zijn meestal verschillende onderzoeken nodig, zoals bloedprikken, het maken van een CT-scan om de omgvang van de schade aan de long(en) te bepalen, en een longfunctieonderzoek. Omdat er veel verschillende oorzaken kunnen zijn voor een interstitiële longziekte, vullen patiënten ook altijd een uitgebreide vragenlijst in. Daarna volgen ook gesprekken met een (verpleegkundig specialist) en een longarts voor een mogelijke behandeling.

Vooruitzichten leven met een interstitiële ziekte

De vooruitzichten voor een interstitiële longziekte zijn voor iedereen verschillend. Soms ontstaat een onvoorspelbaar en onbegrijpelijk verloop waardoor de kwaliteit van leven van de patiënt aangetast is. Er bestaan geen behandelingen om de schade veroorzaakt door de littekens en ontstekingen weg te nemen. Medische behandelingen vertragen de longbeschadiging en zorgen ervoor dat de patiënt beter kan ademen.

Specialisme en centra

Meer informatie