Contact

Ziekte van Dupuytren

  1. Ziekte van Dupuytren

Kromme vingers

Bindweefsel zit overal in uw lichaam. Het zorgt er meestal voor dat verschillende structuren, zoals uw botten, bloedvaten en pezen, op de juiste plaats worden gehouden. In uw hand zit bindweefsel als een laag tussen de huid van uw handpalm en de onderliggende bloedvaten en pezen.

De Ziekte van Dupuytren is vooral herkenbaar aan de kromme vingers. Door deze ziekte verdikt het bindweefsel onder de huid van uw handpalm en vingers. Op de plaatsen waar het bindweefsel verdikt is, voelt u knobbels of strengen. Deze knobbels en strengen verschrompelen na verloop van tijd, waardoor uw vingers of duim krommer gaan staan. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat u uw vingers niet meer kunt strekken. Dit noemen we ook wel klauwhanden.

De vingers kunnen zo krom gaan staan, dat alledaagse activiteiten moeilijk worden om uit te voeren. Denk aan handen wassen, handschoenen dragen of uw handen in de zakken van uw jas steken.

Mannen krijgen de ziekte vaker dan vrouwen en de eerste verschijnselen ontstaan meestal na de leeftijd van 40 jaar. In veel gevallen komt de ziekte in de familie voor.

Behandeling

Dupuytren is niet te genezen. Een operatie kan ervoor zorgen dat u uw vingers weer kunt strekken, maar het kromtrekken kan na verloop van tijd terugkomen. Afhankelijk van hoe krom uw vingers staan, zijn er twee soorten operaties mogelijk. Samen met de chirurg bespreekt u of een operatie in uw geval de beste oplossing is.

Isala Hand-polscentrum

In Isala Hand-polscentrum zijn veel kennis, expertise en ervaring op het gebied van handletsels en -aandoeningen gebundeld. In het centrum werken plastisch chirurgen, revalidatieartsen en handtherapeuten nauw met elkaar samen. Met welk probleem aan uw hand, pols of onderarm u ook komt, wij zorgen ervoor dat u snel weer zo goed mogelijk kunt functioneren.

Meer informatie