Contact

Urologie

  1. Urologie

De zeven urologen van Isala behandelen mannen, vrouwen en kinderen van alle leeftijden. Ze hebben hiervoor de beschikking over gespecialiseerde poliklinieken en klinische bedden op de verpleegafdeling. Elk van de urologen heeft zich, naast de algemene urologie, gespecialiseerd in een specifiek aandachtsgebied. Zo is een aantal van hen gespecialiseerd in kinderurologie. Zij behandelen kinderen met algemene urologische problemen en kinderen met een aangeboren of veel voorkomende afwijking aan de urinewegen en/of geslachtsorganen. De laparoscopische urologie heeft in onze kliniek een grote vlucht genomen de laatste jaren, wekelijks worden op deze wijze operaties aan prostaat en nieren verricht.

Speciale poliklinieken
Rond sommige ziektebeelden zijn speciale poliklinieken ingericht. De urologen houden daar spreekuur, samen met andere medisch specialisten en gespecialiseerde verpleegkundigen. Naast een polikliniek Urologie, kent het specialisme de poliklinieken kinderurologie en bekkenbodemproblematiek.

Aios
Als aios volg je één tot twee jaar van het perifere deel van de urologieopleiding in Isala. Gedurende die tijd is er, naast Algemene urologie, veel aandacht voor deelspecialismen Urologie. Dit is mogelijk door de verregaande differentiatie in de aandachtsgebieden van de maatschapleden. Voor jou als aios betekent dit dat je werkt in een aantrekkelijke leeromgeving.

Duur van de opleiding

De opleiding tot uroloog duurt zes jaar. De eerste twee jaar volg je de vooropleiding algemene heelkunde in één van de opleidingsziekenhuizen. Van de vierjarige opleiding urologie kun je één tot twee jaar in Isala volgen.

Opleiders

Curriculum

Tijdens de vooropleiding algemene heelkunde volg je de basiscursus heelkundige specialismen. Het UMC Groningen heeft afspraken met Isala, het Martini Ziekenhuis, het Medisch Centrum Leeuwarden, het Medisch Spectrum Twente en het Scheper Ziekenhuis in Emmen over plaatsing van aios voor de vooropleiding algemene heelkunde.

Accreditatie

De Commissie Theoretische Opleiding organiseert jaarlijks een aantal cursusdagen, waaraan je tijdens de opleiding urologie deelneemt. De opgedane kennis wordt jaarlijks getoetst. In het laatste jaar van de opleiding kun je deelnemen aan de zesdaagse cursus urologie, die wordt georganiseerd door de European School of Urology.

Subspecialisaties en doorstroommogelijkheden

Na jouw registratie als specialist kun je je verder specialiseren in een van de subspecialisaties: kinderurologie, functionele urologie, oncologische urologie, laparoscopie of andrologie.

Sollicitatie

Op dit moment is het jaarlijks voor drie aois mogelijk om in te stromen in de regio Noord Nederland. De data en specifieke eisen voor de sollicitatieprocedure vindt u op www.nvu.nl.

contact

Contact met de Isala Academie

Heb je vragen? De medewerkers van Bureau arts-assistenten van de Isala Academie staan je graag te woord. Zij zijn op werkdagen te bereiken tussen 8.30 en 17.00 uur op telefoonnummer 088 624 62 20, of stuur een mail via baa@isala.nl.

Contact en locatie