Contact
  1. Betere beeldkwaliteit door vermindering metaalartefacten in CT

Isala promovendus en technisch geneeskundige Mark Selles is gepromoveerd. Hij verdedigde zijn proefschrift 'Unmasking the invisible: Enhancing image quality through new metal artifact reduction techniques in CT' succesvol aan de Universiteit van Amsterdam.


Zijn promotieonderzoek stond onder leiding van promotor en hoogleraar Radiologie A-UMC M. Maas en copromotoren Isala radioloog Martijn Boomsma en technisch geneeskundige R.H.H. Wellenberg van het A-UMC. Het onderzoek werpt een nieuw licht op de mogelijkheden om de beeldkwaliteit van CT-scans te verbeteren door de vermindering van metaalartefacten. Klinisch fysicus en CMIO Lieke Poot vertegenwoordigde Isala binnen de opponenten tijdens de promotieceremonie in de Agnietenkapel in Amsterdam.

Metalen implantaten

Metaalartefacten veroorzaakt door metalen implantaten vormen een bekend obstakel bij het interpreteren van CT-beelden. Deze artefacten kunnen de beeldkwaliteit aanzienlijk verminderen en de diagnostische nauwkeurigheid belemmeren. In het proefschrift van Mark Selles is de effectiviteit van traditionele en nieuwe technieken (onder andere met AI) onderzocht. Zijn hoofdstuk over een in Isala ontwikkeld algoritme heeft de Young Researcher of the Year 2023 prijs behaald van het tijdschrift European Journal of Radiology.

Samenwerking

Binnen zijn promotieonderzoek is er nauw samengewerkt met onder andere A-UMC, Philips, Hospital Louis Pradel te Lyon Frankrijk, de Noordwest ziekenhuisgroep in Alkmaar, de Mayo Clinics te Rochester Minnesota VS en verschillende orthopeden, technisch geneeskundigen en klinisch fysici in Isala. Het onderzoek is mede gefinancierd door een research grant van Philips en een kleine voucher van het Isala I&W fonds.

Onderzoeker Ingrid Nijholt van de Medische beeldvorming: ‘Een promovendus afleveren is een prestatie van het hele team. We zijn er met z’n allen trots op dat we een bijdrage hebben mogen en kunnen leveren aan het wetenschappelijke klimaat binnen Isala.’

Meer informatie

  • Zijn proefschrift is terug te vinden via deze link
  • De promotieplechtigheid kan via deze link bekeken worden