Contact
  1. ‘Bij de pubertijd en een zwangerschap is er meer begrip’

Opvliegers, vergeetachtig, verstrooid, slechte nachten, een suf gevoel, gewrichtspijn… Het is slechts een greep uit wat vele vrouwen meemaken als ze door de menopauze gaan. Vandaag is het Wereld Menopauzedag, een dag waarop we stilstaan bij de vele vrouwen die klachten hebben en minder functioneren door de menopauze. ‘De hulpvraag is er’.

Vandaag, op Wereld Menopauzedag, wordt wereldwijd stilgestaan bij vrouwen in de overgang. ‘Het is goed dat deze dag er is’ vinden Verpleegkundig Specialisten (VS) van de menopauzepoli van het Isala Vrouw-kindcentrum, Nitolanda van Rijn en Anneke Fransen. ‘Er is veel aandacht en begrip voor de pubertijd, de zwangerschap… maar dit hoort er ook bij. Toch hoor je nog vaak dat de klachten van de menopauze worden weggewuifd. “Dat gaat wel weer over”. Maar ook in de overgang heb je te maken met hormonen, en kun je er erg veel last van hebben!’

Brainfog

Het thema van dit jaar is brainfog. Een soort hersenmist waardoor vrouwen het gevoel kunnen krijgen dat denken, begrijpen en onthouden niet goed lukt. Anneke: ‘Naast de fysieke veranderingen in het leven van de vrouw, ligt de focus nu dus op de psychische klachten die op kunnen treden in deze fase. Herbezinning, stemmingswisselingen, vermoeidheid en spanningen. Het is goed dat hier aandacht voor is, sommige vrouwen kunnen door diverse soorten klachten nauwelijks meer “functioneren”.

Menopauzepoli

Het behandelteam van de Menopauzepoli bestaat naast Anneke en Nitolanda ook uit meerdere gynaecologen. ‘Van alle vrouwen die door de menopauze gaan, heeft 40% dermate veel last dat het gevolgen heeft voor het functioneren in het dagelijks leven en op de werkvloer”, vertelt Anneke. Anneke heeft in 2006 de Menopauzepoli in Isala samen met de gynaecologen opgezet en zich gespecialiseerd in dit onderwerp. Hoewel behandeling van menopauze klachten onder de eerste lijn (huisarts) valt, voorziet de poli blijkbaar toch in een behoefte gezien de frequente verwijzingen.

Voorlichting

Na jarenlang als enige Verpleegkundig Specialist gynaecologie te zijn geweest wordt Anneke sinds vorig jaar bijgestaan door Nitolanda. ‘Wij bieden niet alleen een luisterend oor, maar we geven ook voorlichting over leefstijl (o.a. voeding en beweging) naast de medische aspecten. Als verpleegkundig specialisten kan er iets meer tijd genomen worden voor de patiënt. ‘De afspraken duren wat langer, de patiënt hoeft niet gehaast haar verhaal te doen. En onze verpleegkundige ervaring nemen we hierin mee’, De nodige diagnostiek, medicatie, voorlichting, een luisterend oor en handvaten om deze periode door te komen. Dus de “Care and Cure” conform de VS-functie.

Naast de het aandachtgebied menopauze zijn de verpleegkundig Specialisten gynaecologie op de polikliniek inzetbaar op meerdere gebieden zoals: Anticonceptie, PMS-klachten, follow-up cervixpathologie, pessaria controles en gynaecologische echo’s.