Contact
  1. Blog Saskia Bakker: De achtbaan in deze donkere dagen

Saskia Bakker is oncologieverpleegkundige op verpleegafdeling Oncologie - Hematologie (locatie V2.3). Deze maand blogt zij over hoe de patiënten op haar afdeling de kerstdagen beleven.

Oncologieverpleegkundige Saskia Bakker

Wat betekent kerst voor iemand? Sommige mensen kijken er al wéken naar uit. De één ziet op tegen de vele boodschappen die gedaan moeten worden, maar kan wel genieten van een kerstdiner met geliefde mensen om zich heen. De ander geniet van even twee dagen niets. Een wandeling maken, een spelletje doen bij de open haard…

Gemengde gevoelens

Bij ons op de afdeling heersen veel gemengde gevoelens tijdens de kerstdagen. Bovenal zijn onze patiënten niet bezig met mensen uitnodigen of uitgenodigd worden, want de meeste patiënten blijven bij ons in deze donkere dagen. En dan heeft voor hen het woord “donker” ook weer een dubbele beladen betekenis. “Kerst 2019 maar gauw vergeten en op naar kerst 2020”. Of juist: “Wat een speciale kerst, het brengt me veel warmte en liefde ondanks alles.” En hoe moeilijk om te beseffen dat kerst 2019 je laatste kerst zal zijn… Wat kun je dan zeggen tegen iemand? Welke woorden kies je uit? Die woorden bestaan denk ik niet.

Mijn collega’s en ik zien ook patiënten die lopen te grappen over de feestdagen: “Lekker niet door de winkels struinen! Als ik alleen al aan carpaccio denk, moet ik al overgeven… En dan iedereen die naar de kapper gaat voor een extra mooi kapsel… tja… dat heb je dan weer niet met een pruik”. Een klein lachje daar achteraan.

Versiering

Sommige kamers zijn volledig versierd met nepkerstboompjes, lichtjes, vlammetjes op batterijen. Andere kamers geen versiering, het lijf diep onder de dekens verstopt. Wij doen ons uiterste best met gedekte tafels en borden met hapjes, maar als je je zo ziek voelt wil je eigenlijk maar één ding; je ogen dicht doen en slapen. En wanneer je weer wakker wordt, hopen dat je je ietsje beter voelt.

Wij zien partners en families komen om samen naar een kerstfilm te kijken. Onze patiënten zwaaien naar ze, als ze buiten de kou weer ingaan om naar huis te vertrekken. Niet helemaal hun thuis te noemen in deze periode, als je niet samen thuis kunt zijn.

Mooi gesprek

Een paar weken geleden had ik een mooi gesprek met een echtgenote van een patiënt. We spraken over de angst waarin zij op dat moment leefde. Haar dochter ervaarde dit ook en uitte dit door prachtige tekeningen te maken. Ze laat me er een foto van zien. Ik zie een achtbaan. Een opwaarts karretje met moeder en dochter daarin getekend. Als tekst staat er bij:

“Here we go,
on this rollercoaster life, we know,
with those crazy heights and real deep lows,
I really don’t know why”

Telkens als ik dit liedje hoor, denk ik aan onze patiënten en naasten die zo’n achtbaan instappen als ze bij ons komen, zich overgevend aan artsen en ons. Geen idee wat de toekomst hen brengt. En natuurlijk weet niemand wat de toekomst brengt, maar wanneer je niet in goede gezondheid verkeert, beleef je elke periode weer heel anders. En dan zijn de kerstdagen wel typische dagen die je heel vlak kunt beleven, of juist heel intens.

Saskia Bakker

Gerelateerd nieuws