Contact
  1. Bruikleen Isala nu te zien in Stadsmuseum Harderwijk

Isala heeft twee foto's van fotograaf Monique Eller in de collectie. Een daarvan, Girl with the pearl earring, heeft de kunstcommissie in bruikleen gegeven aan het Stadsmuseum Harderwijk voor de duur van de tentoonstelling Me, 10 jaar Monique Eller.

Schilderijen in het stadsmuseum

Van 17 december 2019 t/m 29 maart 2020 is de tentoonstelling te bezichtigen.

Monique Eller studeerde in 2009 af aan de Fotoacademie in Amsterdam. Ze werkt hoofdzakelijk als autonoom Fine Art fotograaf en is gespecialiseerd in portretfotografie en stillevens. Op deze uitgebreide solotentoonstelling worden de hoogtepunten uit haar oeuvre aan het publiek getoond.
Kenmerkend voor haar foto’s zijn de schaduwrijke partijen en zachte overgangen. Hierin is de invloed merkbaar van 17e eeuwse schilders als Rembrandt, Velázquez en Caravaggio. Als een regisseur bouwt Eller haar beelden op, waarbij niet alleen het licht, maar ook de aankleding en het decor zorgvuldig door haar zijn uitgedacht. Haar foto’s zijn tableaux vivants, waarbij je je voortdurend afvraagt of je naar een schilderij of een foto kijkt.

De schoonheid van de beelden springt als eerste in het oog, maar bij nadere beschouwing blijkt deze perfectie schijn. Zelf spreekt Monique Eller over een noodzakelijk ‘rauw randje’ in haar foto’s. Melancholie en vergankelijkheid lopen als een rode draad door haar oeuvre; ze toont de kwetsbaarheid van het leven en de schoonheid van de dood.
Omdat de fotograaf haar eigen levenservaring vaak als inspiratie gebruikt, zijn veel van haar voorstellingen autobiografisch. Maar de persoonlijke verhalen zijn verpakt in een universele symboliek, je kunt ten allen tijden je eigen betekenis geven aan de beelden.

Eller werkt regelmatig in thematische series, met foto’s die op zichzelf kunnen staan, maar elkaar in onderling verband versterken waardoor het verhaal zich verdiept. Daarbij maakt ze vaak gebruik van de combinatie van een portret met een stilleven.

Hoewel de 17e eeuwse schilderkunst grote invloed heeft op haar werk, is Monique Eller verbonden met haar eigen tijd. De gemengde culturele samenleving en actuele thema’s als vluchtelingenproblematiek of genderissues verwerkt ze in haar beelden. Haar foto’s zijn behalve prachtig geënsceneerde, symbolische beelden ook een ode aan de diversiteit en de individualiteit. Haar modellen plukt ze letterlijk van de straat en zij bewijzen dat ieder mens een verhaal met zich meedraagt.

Meer informatie:
www.stadsmuseum-harderwijk.nl
www.moniqueeller.nl

Gerelateerd nieuws