Contact
  1. Kunst om bij weg te dromen

Kunstenaar Erik Mattijssen heeft de vier kunstwerken gemaakt voor de achterwanden van de balies van de poliklinieken op de begane grond.

Erik Mattijssen - foto: Henni van Beek

Richard Boddeus, verpleegkundige AOA én lid van Isala’s Kunstcommissie: ‘Erik stond al langer op ons verlanglijstje. De nieuwbouw van Meppel was een uitgelezen kans hem te vragen. Zijn werken zijn kleurrijk en laten je vaak even wegdwalen in gedachten. Precies wat de nieuwbouw van Meppel, waar het interieur heel rustig is, kan gebruiken. We hebben ook heel bewust voor één kunstenaar gekozen, en niet voor vier verschillende. Isala Meppel is niet zo groot en zo houd je toch een mooie  verbinding. Ik denk dat Eriks werken straks ook handige herkenningspunten vormen, zo van “je moet bij de balie met de hangmat zijn”.

Waar wil je liever zijn?
Om inspiratie op te doen voor de werken, liep Erik een ochtend rond in het oude Isala Meppel. Erik: ‘Vanuit het idee dat - hoe mooi het nieuwgebouwde ziekenhuis ook is - je er liever niet bent, heb ik bezoekers en patiënten gevraagd: “U bent hier vandaag niet voor uw plezier, waar zou u nu het állerliefst willen zijn?”. De antwoorden waren verrassend openhartig. “Op de wagen door Europa”, zei een gepensioneerde vrachtwagenchauffeur, “In het paradijs, bij mijn moeder”, vertelde een Jehova getuige blijmoedig. “In de aanbouw van ons huis, waar de cactussen nu bloeien”, “Op stap met het fanfare-orkest”, “In mijn caravan aan het Veluwemeer”, “Op een terras met heel veel mensen om me heen” of “In mijn hangmat en dan maakt het niet uit waar die hangt”.

Herinneringen
Veel aspecten van deze verhalen heeft Erik in de scènes van zijn kunstwerken ondergebracht. ‘Met deze verhalen als uitgangspunt, heb ik vier scènes samengesteld: De aanbouw, De caravan, De hangmat en De leunstoel. In mijn werk spelen herinneringen een grote rol. Soms zijn dat ook collectieve herinneringen. Hierdoor hoop ik patiënten, bezoekers en medewerkers even op andere gedachten te kunnen brengen.’

Gerelateerd nieuws