Contact
  1. Gasloze primeur: het ziekenhuis van de toekomst verrijst in Meppel

Het eerste volledig elektrische ziekenhuis van Nederland verrijst in Meppel. Als alles meezit, opent Isala over exact een jaar de nieuwe locatie die volledig ‘van het gas af’ is. Klimaatplafonds, boilers, warmtepompen en de fraaie ligging in het Reestdal moeten voor een aangenaam en duurzaam verblijf van patiënten gaan zorgen.

Ontwerp Isala Meppel
Het nieuwe ziekenhuis in Meppel komt er zo uit te zien als de bouw is afgerond. 

Vanuit de boomtoppen grenzend aan de bouwplaats hebben broedende ooievaars perfect uitzicht op de bouw van het modernste ziekenhuis van Nederland. Hier in het natuurrijke Reestdal wil Isala het gebouw in de groene omgeving laten opgaan. Gevels met een natuurbruine uitstraling gecombineerd met ‘groene’ begroeide daken moeten voor dit effect zorgen. ,,Door de kleurstelling vormt het gebouw één geheel met de omgeving’’, zegt Kristiaan Blokzijl. 

Hij is namens technische dienstverlener ENGIE nauw betrokken bij de bouw. ENGIE maakt samen met de bouwbedrijven Trebbe en Dura Vermeer deel uit van het consortium TDE dat de totstandkoming van dit gebouw begeleidt. Bijzonder is dat het consortium de komende 25 jaar voor een vast bedrag ook het onderhoud, de schoonmaak en de levering van energie gaat verzorgen. Zo weet Isala exact waar het aan toe is. ,,Wij kennen het gebouw door en door en Isala kan zich richten op haar primaire taak: de ziekenhuiszorg.’’

Green Deal

Voor Isala was de keuze voor een gasloos ziekenhuis een logische, legt bestuursvoorzitter Rob Dillmann uit. ,,We hebben een Green Deal in de gezondheidszorg. We willen de CO2-uitstoot naar beneden brengen. Dan is dit een voor de hand liggende stap als je een nieuw ziekenhuis bouwt.’’ Dat nieuwbouwwoningen vanaf 2030 alleen nog gasloos worden gebouwd, woog mee. Bij het ontwerp van het gebouw zijn duurzaamheid en patiëntvriendelijkheid steeds de leidende principes geweest, zegt Dillmann. ,,Die vormen vanaf het begin het dna van dit project.

Op het terrein is een ondergrondse warmte- en koude opslag (wko) aangelegd. Deze installatie deelt het ziekenhuis met de naastgelegen revalidatiekliniek Noorderboog die volgens dezelfde stijl en principes wordt gebouwd. Samen vormen de gebouwen één geheel. De wko sluit aan op drie warmtepompen die de verwarming en koeling van het gebouw regelen. Om energie te besparen, krijgen alle ruimtes die warm water gebruiken een elektrische boiler. ,,Je verwarmt het water op de plek waar je het gebruikt’’, zegt Alex van Reeuwijk, directeur Nieuwbouw en Strategische huisvesting van Isala. ,,Je verliest dan geen warmte tijdens transport.’’

Lees het hele interview met Kristiaan Blokzijl en Alex van Reeuwijk op de site van de Stentor.

Bron: De Stentor, Niek Megens 26-03-2021

Gerelateerd nieuws