Contact
  1. Geen nacontrole maar app voor patiënt met relatief simpel letsel dankzij Virtual Fracture Care

Feest op de Spoedeisende hulp in Zwolle en Meppel vanochtend, want we zijn gestart met ‘Virtual Fracture Care (VFC)- Direct Ontslag’. Vanochtend was de kick-off van deze nieuwe werkwijze. Patiënten met een relatief simpel en stabiel letsel krijgen geen poliklinische nacontrole meer, maar ontvangen alle informatie in de vorm van een app om thuis te herstellen.

Normaal gesproken wordt voor bijna elke patiënt die zich meldt op de SEH een afspraak voor nacontrole in het ziekenhuis gemaakt. Dit blijkt niet altijd nodig te zijn. Met ‘Virtual Fracture Care’ krijgen patiënten direct vanaf de Spoedeisende hulp informatie die ze nodig hebben om goed te kunnen herstellen. Hierdoor krijgen ze meer regie over hun eigen herstel.

Meer regie

‘De VFC is een mooie toevoeging aan de behandeling van simpele letsels,’ vertelt AIOS Rens van der Linde. ‘Patiënten krijgen meer regie in het herstel en onnodige röntgenfoto’s en ziekenhuisbezoeken kunnen hiermee worden voorkomen.’ Een standaard policontrole blijkt bij letsels medisch niet zinvol. Daarnaast moeten patiënten vrij nemen voor controle en leidt het niet tot betere uitkomsten. Uit onderzoek in het OLVG blijkt dat deze werkwijze veilig en effectief is, ook treedt er geen verschuiving op van zorg naar de eerste lijn.

Breuklijn

Patiënten op de SEH krijgen bij ontslag duidelijke uitleg over de Virtual Fracture Care app. Hierin staat alles over de behandeling, het herstel en de herstelperiode. De app biedt daarnaast behandelplannen, instructies en oefenfilmpjes. De informatie kan ook, indien gewenst, op papier worden ontvangen. Naast de app is er ook een breuklijn: een nieuw telefoonnummer waar patiënten, die behandeld zijn en met VFC-ontslag gingen, terecht kunnen met vragen.