Contact
  1. Onderzoekers in de prijzen tijdens inspirerende Wetenschapsavond

Bevlogen onderzoekers en innovatieve onderzoeken zijn tijdens de Wetenschapsavond op 10 december in de spotlights gezet. Naast dat tijdens de avond het enthousiasme voor onderzoek aan bod kwam, werd ook het belang ervan onderstreept. ‘Innovatie en vooruitgang in de zorg kunnen niet zonder wetenschap.’

De prijswinnaars van de Wetenschapsavond 2024

De onderzoekers die tijdens de Wetenschapsavond een prijs kregen. V.l.n.r.: Wytze de Boer (Kartrekkersprijs), Jedidja Lok (beste onderzoek), Joni Nijveldt (beste onderzoek), Aukelien Jacobs (publieksprijs), Elianne de Boer (publieksprijs) en Job Leenen (beste videopresentatie). 

Michèle Blom, voorzitter van de Raad van Bestuur, opende de Wetenschapsavond in Schouwburg Odeon. In haar openingswoord benadrukte ze dat wetenschap essentieel is voor Isala. ‘Innovatie en vooruitgang in de zorg kunnen niet zonder wetenschap. Of het nu gaat om de beste behandeling, of om de transitie van zorg waar we nu middenin zitten. Als je dingen anders gaat doen, of niet meer gaat doen, wil je ook weten of het bijdraagt aan wat je beoogt en aan goede patiëntenzorg.’

Volgens haar kenmerkt een wetenschapper zich door doorzettings- en reflectievermogen, plus een intrinsieke nieuwsgierigheid zonder oordeel.

Isala Academie

Daarna namen 4 wetenschappers die verbonden zijn aan Isala plaats op de bank voor een panelgesprek onder leiding van Karlijn Kwint, de nieuwe manager van de Isala Academie. Heleen den Hertog (neuroloog en medisch hoofd Innovatie en Wetenschap), Hanneke Rasing (verpleegkundig onderzoeker), Maarten van Leeuwen (interventiecardioloog en onderzoekscoördinator bij het Hartcentrum) en Pim van Klij (sportarts en daarnaast clubarts bij PEC Zwolle) nemen deel of hebben deelgenomen aan het excellentenprogramma en/of de masterclass van de Isala Academie. Ze spraken over wat deelname hieraan heeft opgeleverd en wat hen drijft om onderzoek te doen.

Hanneke: ‘Het beginsel van onderzoek is nieuwsgierig zijn naar waarom we de dingen doen zoals we die doen. Naar: wat is de beste zorg? Niet iedereen hoeft onderzoek te doen. Maar ik hoop dat we met ons enthousiasme nieuwsgierigheid aanwakkeren bij iedereen in Isala.’ Maarten noemde het teamwerk dat bij onderzoek komt kijken. ‘Iedereen draagt z’n steentje bij op zijn of haar manier. Elkaars rol waarderen en begrip hebben voor elkaar is van belang.’

Tijdens de avond werd ook stilgestaan bij Heleen, die afzwaait als medisch hoofd Innovatie en Wetenschap. Medisch moleculair microbioloog John Rossen neemt het stokje over.

Prijswinnaars

Prof. dr. Jeroen Hermanides was gastspreker en hield een lezing met als titel ‘Vooruitgang voor pessimisten’. Daarna was het tijd voor de prijsuitreiking.

De prijs voor de beste videopresentatie ging naar Job Leenen, verpleegkundig onderzoeker in Isala en het lectoraat ICT innovaties in de zorg van Hogeschool Windesheim. Zijn videopresentatie over ‘Alarmmoeheid op de NICU: een multifactoriële en -disciplinaire aanpak voor veiligere patiëntenzorg’ kun je hier bekijken.

Elianne de Boer, internist oncoloog, kreeg in de Dommerholtzaal de publieksprijs voor haar onderzoek ‘Verkorte infusieduur van immuuntherapie, efficiënter voor patiënt en dagbehandeling (MINUTE studie)’.

Aukelien Jacobs, ANIOS SEH, ging er in de Hanzestrohmzaal met de publieksprijs vandoor. Die kreeg ze voor haar onderzoek ‘Licht traumatisch hoofd/hersenletsel bij kinderen: kunnen we richting een (meer) expectatief beleid?’.

In de Dommerholtzaal kreeg Jedidja Lok (PhD-kandidaat Connected care center) de prijs voor het beste onderzoek. Dit voor haar onderzoek: ‘Is elke controle afspraak op de nefrologie afspraak echt nodig? Planning op basis van criteria in de nefrologie polikliniek: prospectieve evaluatie van pre-selectie en bijpassende adaptieve planningstrategie’.

Diezelfde prijs kreeg Joni Nijveldt, MD/PhD student, in de Hanzestrohmzaal voor haar onderzoek ‘Trends en uitkomsten van borstsparende chirurgie voor niet-gemetastaseerde borstkanker in Nederland - Nog ruimte voor verbetering.’

Tot slot kreeg Wytze de Boer, AIOS Longgeneeskunde, de kartrekkersprijs. Opleider en longarts Ben Tomlow: ‘Wytze is een zeer bevlogen en onderzoeksminded arts-assistent die op eigen verzoek en initiatief al diverse onderzoeken heeft opgezet. Hij doet dit geheel naast zijn opleiding, die hij ook zeer voorspoedig doorloopt. Hij is zowel onderzoeker als arts in hart en nieren. Hij is zeer bedreven in de echografie. Hij heeft op dit moment vijf onderzoeken lopen en diverse publicaties op zijn naam staan. Een grote aanwinst voor het team.’