ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Waterstofademtest

Uitleg en toelichting onderzoek

Met een waterstofademtest kunnen we bepalen hoe goed de afbraak van sommige voedingsstoffen in uw maag-darmkanaal is. Bijvoorbeeld de afbraak van lactose en glucose. Hier leest u wat dit onderzoek inhoudt en hoe u zich hierop voorbereidt.

Uitleg

Wanneer voedingsstoffen in de dunne darm aankomen, worden ze afgebroken door bepaalde eiwitten, zogenaamde enzymen. Als deze enzymen er niet zijn, worden de voedingsstoffen pas verteerd in de dikke darm. Hierdoor ontstaan klachten als diarree, een opgeblazen gevoel, winderigheid en krampen. Door de vertering in de dikke darm komt het gas waterstof vrij. Dit gas wordt opgenomen in het bloed en daarna via de longen uitgeblazen. Met een speciaal ademtestapparaat kunnen we meten hoeveel waterstofgas u uitademt.

Belangrijk

 • Het onderzoek kan alleen doorgaan als u vooraf thuis de juiste voorbereidingen treft. Houd u daarom goed aan de instructies op deze pagina.
 • Sommige medicijnen hebben invloed op het resultaat van de test. Overleg daarom vooraf met uw arts of u uw medicijnen kunt innemen. Gebruikt u antibiotica? Meld dit dan aan uw arts.

Voorbereiding thuis

Voor een goed onderzoeksresultaat is het volgende belangrijk:

 • Eet vanaf twee dagen vóór het onderzoek de volgende voedingsmiddelen niet:
  - erwten, bonen, kapucijners, linzen en andere peulvruchten
  - alle koolsoorten, ook spruiten, zuurkool en bloemkool
  - uien, prei, paprika, radijs, asperges, knoflook, taugé en champignons
  - vezelrijke voedingsmiddelen, zoals granen, zemelen, volle tarwe, bruinbrood, noten, maïs en popcorn
  - melk, yoghurt, zure room, kaas en ijs.
 • Gebruik twee dagen vóór het onderzoek geen laxeermiddelen.
 • Neem de avond vóór het onderzoek een licht verteerbare maaltijd, zoals witbrood, witte rijst, kip, eieren, visfilet of magere vleeswaren.
 • Zorg dat u op de dag van het onderzoek volledig nuchter bent. Dit betekent dat u de dag ervoor vanaf 24.00 uur niet meer mag eten en drinken. Ook mag u vanaf dan geen kauwgom meer nemen en niet roken.
 • Heeft u een gebitsprothese? Maak deze dan 24 uur vóór het onderzoek schoon met alleen tandpasta en water. Daarna mag u de prothese alleen nog met water reinigen.

Melden

Op de afgesproken dag meldt u zich om 8.25 uur bij een aanmeldzuil in de centrale hal van het ziekenhuis. U krijgt dan een afsprakenticket met daarop alle belangrijke gegevens. U hoeft pas kort voor de afspraak naar de wachtruimte van de endoscopieafdeling te gaan. Daar haalt de endoscopieassistent(e) u op.

Onderzoek

Voor het onderzoek gebruiken we een zogenoemd H2-blaastestkastje. De endoscopieassistent(e) bedient het kastje en noteert de waarden die hierop verschijnen. Het is de bedoeling dat u via een mondstukje één minuut lang rustig in- en uitblaast.

Zes metingen

Na de eerste keer in- en uitblazen krijgt u suikerwater te drinken. Vervolgens doen we zes metingen, die steeds na een half uur plaatsvinden. Bij elke meting moet u één minuut rustig in- en uitblazen, waarna de assistent(e) de waarden noteert. Om ongeveer 11.30 uur is het onderzoek afgelopen. Als de uitslag van de zesde meting nog te hoog is, doen we een zevende meting. In dat geval duurt het onderzoek een half uur langer.

Tijdens het onderzoek mag u niets eten of drinken en niet roken. Krijgt u klachten of heeft u ergens last van? Meld dit dan aan de endoscopieassistent(e).

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u naar huis en weer normaal eten en drinken. Er gelden geen beperkingen meer. Wel kunt u kort na het onderzoek last hebben van diarree, een opgeblazen gevoel of winderigheid. Deze klachten gaan vanzelf over. De uitslag van het onderzoek krijgt u via uw specialist of huisarts.

Contact

Als u verhinderd bent voor uw afspraak, horen we dat graag zo snel mogelijk. Heeft u nog vragen? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen, t (038) 424 33 20 (tijdens kantooruren van 8.30 tot 17.00 uur) en t (038) 424 50 00 (buiten kantooruren).

Heeft u binnenkort een afspraak? Dan vindt u de tijd en plaats waar u wordt verwacht in uw afspraakbevestiging.


14 augustus 2015 5192 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht