Contact
  1. 5131-Longfunctie: Disfunctionele ademhalingstest
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Een disfunctionele ademhalingstest wordt uitgevoerd om te onderzoeken of bepaalde klachten het gevolg zijn van disfunctionele ademhaling.

​Voorbereiding

Er is geen speciale voorbereiding nodig voor dit onderzoek. Eventuele medicijnen kunt u gewoon gebruiken zoals u gewend bent.

Onderzoek

In de meeste gevallen meten wij eerst uw lengte en gewicht en vragen wij of u wel of niet longmedicatie heeft gebruikt. Voorafgaand aan het onderzoek wordt u gevraagd een vragenlijst in te vullen. Hierna begint de test. U krijgt een mondstuk in uw mond en een neusklem op uw neus. Via het mondstuk staat u in verbinding met meetapparatuur.

U begint met rustig ademen. Hierna vraagt de longfunctieanalist u gedurende enkele minuten (maximaal drie minuten) snel en diep in en uit te ademen. Na het snelle ademen, gaat u weer rustig ademen. Na vijf minuten normaal ademen mag het mondstuk uit de mond. U geeft aan of u tijdens het onderzoek last heeft gehad van klachten. Aan de hand van het herstel van uw ademhaling en de klachten die u tijdens het onderzoek heeft ondervonden, kan worden beoordeeld of uw klachten het gevolg zijn van disfunctionele ademhaling.

Wanneer krijgt u geen disfunctionele ademhalingstest?

Er zijn bepaalde situaties waarin het verstandiger is om een disfunctionele ademhalingstest niet te laten plaatsvinden. Deze situaties worden contra-indicaties genoemd. In onderstaande situaties kunt u contact opnemen met het secretariaat van de afdeling Longgeneeskunde:

  • bij ischemisch hart- of hersenlijden (verminderde doorbloeding);
  • bij epilepsie. 

Duur

Het onderzoek duurt dertig tot 45 minuten.

Lichamelijke klachten

Tijdens het onderzoek kunt u last krijgen van vermoeidheid, tintelingen in handen en voeten, duizeligheid en hoofdpijn. Deze klachten verdwijnen vanzelf. Wij adviseren u na deze test niet direct aan het verkeer deel te nemen in verband met mogelijke duizeligheid.

Waar moet u zijn?

Zwolle

Voor uw afspraak meldt u zich eerst aan bij de digitale aanmeldzuil in de Centrale hal. De aanmeldzuil geeft u direct de meest actuele informatie over uw afspraak, bijvoorbeeld in welk gebouw en op welke verdieping u verwacht wordt en of een spreekuur uitloopt.

Meppel

Op de dag van uw afspraak meld u zich eerst aan bij de receptie van de hoofdingang. Daarna wordt u verwezen naar de juiste wachtruimte. Een longfunctieanalist haalt u op uit deze wachtruimte. Het is gewenst dat familieleden tijdens het onderzoek in de wachtkamer blijven zitten (uitzondering: kinderen).

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Longgeneeskunde
088 624 24 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 17.00 uur)

Meppel

Longfunctieanalisten
(0522) 23 32 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur)

Longgeneeskunde 
(0522) 23 38 60 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 5131