Contact
  1. 5310-Amandelen verwijderen kinderen

Wanneer uw kind last heeft van (chronisch) ontstoken amandelen, dan kan het soms verstandig zijn deze te verwijderen. Hier leest u meer over de operatie en hoe u zich samen kunt voorbereiden.

Keel- en neusamandelen

Keelamandelen

Keelamandelen zijn grote knobbels die achter in de keel zitten en die bestaan uit lymfeklierweefsel. Amandelen werken als een soort filters die binnendringende ziektekiemen bestrijden. Soms hopen de ziektekiemen zich in de amandelen op waardoor de amandelen ontstoken en opgezwollen raken. De amandelen zijn dan niet meer nuttig, maar worden zelf de oorzaak van ontstekingen. Vaak zijn ook lymfeklieren in de hals voelbaar.

Verschijnselen van ontstoken keelamandelen zijn:

  • keelontstekingen
  • slechte adem
  • slikklachten, afgenomen eetlust
  • koorts
  • lymfeklierzwelling in de hals
  • moeheid, hangerigheid
  • snurken

Na het verwijderen van de keelamandelen kunnen deze klachten verdwijnen.

Neusamandel

De neusamandelen liggen boven de keel, achter het zachte gehemelte en bestaan uit lymfeklierweefsel. Vergrote of ontstoken neusamandelen blokkeren de uitgang van de neus naar de keel, waardoor de neusademhaling wordt verstoord en neusverkoudheid slecht geneest. Daarnaast wordt ook de uitgang van de buis van Eustachius naar de oren geblokkeerd. Hierdoor ontstaat er een vochtophoping achter de trommelvliezen. Dit vermindert het gehoor.

Wanneer de amandelen meer kwaad dan goed doen, stelt de KNO-arts voor om deze ziektebron te verwijderen. Het overige lymfestelsel zal de taak van de amandelen daarna overnemen. Als de keelamandelen ontstoken zijn, raakt ook de neusamandel ontstoken. Daarom wordt de neusamandel ook verwijderd als de keelamandelen worden verwijderd. Andersom, als de neus amandel wordt verwijderd, hoeven de keelamandelen niet altijd verwijderd te worden.

Verschijnselen van ontstoken neusamandel zijn:

  • regelmatig terugkerende middenoorontsteking
  • verkoudheden
  • slapen met open mond
  • snurken
  • loopneus
  • koortspieken
  • hoesten

Na het verwijderen van de neusamandelen kunnen deze klachten verdwijnen.

Mogelijke complicaties

De meest voorkomende complicatie bij deze operatie is het ontstaan van een nabloeding. Ook kan het stemgeluid door de operatie (tijdelijk) veranderd zijn.

Voor de operatie

Om uw kind zo goed mogelijk voor te bereiden op de operatie, raden wij u aan om vooraf thuis te vertellen wat er gaat gebeuren. Ook kunt u samen met uw kind het fotoalbum 'amandelen knippen' onderaan deze pagina op de website bekijken.

Preoperatief onderzoek

Voor de operatie heeft uw kind een afspraak op de afdeling Preoperatief onderzoek. Om u goed voor te bereiden op de operatie vult u een vragenlijst in en heeft u een gesprek met de anesthesioloog. De anesthesioloog geeft u uitleg over de vorm van anesthesie die tijdens de operatie gebruikt wordt. Ook krijgt u uitleg over de pijnbestrijding.

Niet eten en drinken vóór de operatie

Daarnaast is het belangrijk dat u de folder 'Algehele anesthesie (narcose) bij kinderen' goed leest. Uw kind mag bijvoorbeeld niet eten en drinken vóór de operatie. Ook leest u in deze folder hoe u uw kind het best kunt begeleiden.

Wij adviseren de begeleidende ouder zelf van tevoren wel goed te eten. De ervaring heeft geleerd dat spanning in combinatie met een lege maag de kans op flauwvallen vergroot. Wees dus niet solidair nuchter met uw kind.

Ziekte

Is uw kind op de opnamedag ziek en / of heeft het koorts? Neemt u dan contact op met het volgende telefoonnummer 088 624 23 14. Als uw kind in de drie weken vóór opname in contact is geweest met kinderziekten zoals bof, mazelen, rode hond, kinkhoest, roodvonk of waterpokken of wanneer uw kind in deze periode een vaccinatie heeft gekregen, neemt u contact op met onze polikliniek Keel-, neus- en oorheelkunde via telefoonnummer 088 624 23 84.

Medicijnen

Als uw kind medicijnen gebruikt, geeft u deze dan volgens het voorschrift van de anesthesioloog, dat u kreeg op de afdeling Preoperatief onderzoek.

Geef uw kind pijnstillingsmedicatie vóór de operatie

Om er voor te zorgen dat uw kind zo min mogelijk pijn heeft is het belangrijk dat u uw kind vóór de operatie pijnstilling geeft. Uw arts heeft een recept voor paracetamol en diclofenac uitgeschreven. Geef uw kind de eerste dosis voordat u van huis vertrekt.

Opname

U neemt het volgende mee naar het ziekenhuis:

  • pyjama;
  • sloffen;
  • extra ondergoed, sokken;
  • knuffel of lievelingsspeelgoed;
  • eventuele medicijnen die uw kind gebruikt;
  • eventuele eigen fles of tuitbeker;
  • eventuele fopspeen als uw kind hieraan gehecht is;
  • papieren zakdoekjes;
  • emmer en handdoek voor terugreis in auto (i.v.m. spugen).

Let op

  • Zorg ervoor dat uw kind geen sieraden draagt op de opnamedag, ook geen oorbellen.
  • Als uw kind lang haar heeft, kunt u dit het beste bij elkaar binden in een vlecht of staart.
  • Als ouder wordt u geadviseerd donkere kleding te dragen. Dit in verband met mogelijke vlekken in uw kleding, als u uw kind na de operatie op schoot neemt of als uw kind ineens moet spugen.

Melden

Meldt u zich op de afgesproken tijd bij de balie van het Behandelcentrum (gebouw W). Voor een goede organisatie is het belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. 

Er zijn twee ouders/verzorgers welkom op de afdeling. Ook voor de terugreis is het veiliger om met twee personen te zijn, voor het geval uw kind misselijk wordt onderweg. Het is niet toegestaan broertjes of zusjes mee te nemen. Een verpleegkundige haalt u op uit de wachtruimte. Deze verpleegkundige is gedurende de opname uw contactpersoon.

Voorbereiding

Bekijkt u thuis ter voorbereiding het digitale fotoboek met uw kind. Bij opname volgt een kort opnamegesprek met u en uw kind door de verpleegkundige. Op de kamer kan uw kind omkleden en de eigen pyjama aantrekken. Uw kind krijgt een naambandje om en de temperatuur wordt opgenomen met de oorthermometer. Als het gewicht nog niet bekend is, gaat uw kind nog even op de weegschaal.

Daarna kunt u samen met uw kind wachten in de speelhoek tot uw kind aan de beurt is. Wij verzoeken u als ouder om niet te eten en te drinken in de buurt van nuchtere kinderen in de wachtruimte.

Uw kind begeleiden

De verpleegkundige begeleidt uw kind en één van de ouders naar de operatiekamer. Uw kind neemt plaats op de behandeltafel, waar het onder narcose wordt gebracht.

Het is belangrijk dat u als ouder probeert om zelf zo rustig mogelijk te blijven, want dit straalt u dan ook uit naar uw kind. Het is mogelijk dat uw kind bij het begin van de narcose wat onrustig beweegt of wegdraait met de ogen. Dit zijn normale reacties. Als uw kind slaapt, zal de verpleegkundige u vragen de operatiekamer met haar te verlaten. U kunt op de uitslaapkamer wachten tot het kind terugkomt; dit duurt ongeveer vijf of tien minuten.

Na de operatie

Na de operatie komt de arts langs om u te vertellen hoe de operatie is verlopen en mag uw kind naar huis. Bij thuiskomst kan uw kind zich de eerste paar dagen flink ziek voelen. Daarom geven wij, voordat u naar huis gaat, informatie over nazorg.

Meer informatie

In de folder 'Naar huis na het verwijderen van amandelen bij kinderen' leest u informatie over adviezen voor thuis. Of bezoek de website van de Nederlandse Vereniging voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Keel-, neus- en oorheelkunde

088 624 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (bij spoed na 17.00 uur en in het weekend)

Laatst gewijzigd 16 augustus 2023 / 5310 / 326802

Amandelen knippen

Wat gebeurt er als de amandelen van uw kind worden geknipt? Om dit kort en krachtig uit te leggen, hebben we een fotoalbum gemaakt. Met dit fotoalbum kunt u uw kind, maar ook uzelf, in de thuissituatie alvast goed voorbereiden op de operatie.

In de oortjes luisteren

Behandelcentrum

Lotte gaat met haar ouders naar het Behandelcentrum. Ze wordt geopereerd aan haar amandelen. Haar ouders hebben Lotte thuis al zetpillen of tabletten gegeven. Hierin zit een pijnstillende stof, zodat Lotte's keel beter aanvoelt.

Een lege maag is belangrijk voor de veiligheid van de operatie. Daarom heeft ze de afgelopen 6 uur niet meer gegeten. En mocht Lotte drinken volgens de afspraken hierover met de slaapdokter.

 

Ouders met dochter lopen naar het behandelcentrum

Aanmelden

 

Ze meldt zich bij de secretaresse en krijgt een kleurplaat.

 

Aanmelden

Wachtruimte

Lotte mag nog even kleuren in de wachtruimte.
Nog even tekenen

Oefenen met het kapje

Lotte mag ook even oefenen met het kapje.

Oefenen met het kapje

Pyjama aantrekken

Ze gaan samen naar een 4-persoonskamer. Daar trekt Lotte haar pyjama aan. Thuis heeft ze haar armbandje en ringetje al afgedaan en haar haren in een staart. Ze heeft er ook aan gedacht haar nagellak eraf te halen.

In het bed liggen

Plastic armbandje

Ze krijgt een plastic armbandje om met daarop haar naam en geboortedatum. Zo weet iedereen dat zij Lotte is!

Polsbandje

Temperatuur meten

De verpleegkundige komt langs om nog een paar vragen te stellen en om de temperatuur te meten in het oor van Lotte.

In de oortjes luisteren

Speelhoek

Lotte mag met haar ouders naar de speelhoek waar nog meer kinderen spelen die wachten voor de operatie.

Kinderen spelen in de speelruimte

Ophalen

Als Lotte aan de beurt is, wordt ze opgehaald. Papa gaat met haar mee naar de dokter. Mama wordt naar de uitslaapkamer gebracht, waar ze wacht tot Lotte terugkomt van de operatie.

Mama gedag zeggen

Naar de operatiekamer

Lotte loopt in haar pyjama naar de operatiekamer. Haar knuffel mag ook mee. Er staat een team in blauwe kleding op haar te wachten.

Jonge patiënt loopt de operatiekamer in

Op het bed zitten

Lotte mag op het bed zitten terwijl de dokters samen nog allerlei vragen stellen aan haar vader. Dit doen ze om te controleren of alles klopt.

Zitten op het operatiebed

Narcose

 

De slaapdokter zorgt samen met zijn twee assistenten voor de narcose. Narcose betekent dat je in een diepe slaap wordt gebracht. Dan merk je niets van de operatie.

 

Vragen beantwoorden op het operatiebed

Een kapje

Lotte krijgt een kapje op. Sommige kinderen vinden het slaapmiddel dat hier uitkomt, een beetje vreemd ruiken. Als je door je mond ademt, merk je daar minder van.

Slapen met het mondkapje

Uitslaapkamer

Lotte wordt wakker op de uitslaapkamer waar papa en mama ook zijn.

De uitslaapkamer

Water drinken

Ze moet meteen water drinken om haar keel goed schoon te spoelen.

Na de operatie wat drinken

Een bakje

Lotte voelt zich nog een beetje misselijk en spuugt rood slijm uit in een bakje. Dit komt door de operatie en gaat vanzelf weer over.

Bakje voor de misselijkheid

Eigen spulletjes

 

Lotte wordt net als de andere kinderen uit het groepje weer teruggebracht naar de kamer waar haar spulletjes liggen.

 

Rijden in het operatiebed

IJsjes

IJsjes zijn goed voor je keel. Je mag kiezen uit een raket of perenijsje.

 

IJsje eten

Verpleegkundige

De verpleegkundige is steeds op de kamer aanwezig en kijkt of het goed gaat met alle kinderen.

Spelletjes spelen op de tablet

Infuusdopje

De verpleegkundige verwijdert het verbandje en de pleister van je hand om het infuus er weer uit te halen.

Verpleegkundige verwijdert infuus bij patiënt

Pleister

Lotte krijgt een mooie pleister, haar knuffel krijgt er ook een!

Pleister

Naar huis

Lotte mag naar huis. Het duurt nog wel een week voor ze weer naar school kan.

Schoenen weer aan

Dapperheidsdiploma

 

Ze heeft haar dapperheidsdiploma verdiend!

 

Met dapperheidsdiploma op zak naar huis
In de oortjes luisteren
Ouders met dochter lopen naar het behandelcentrum
Aanmelden
Nog even tekenen
Oefenen met het kapje
In het bed liggen
Polsbandje
In de oortjes luisteren
Kinderen spelen in de speelruimte
Mama gedag zeggen
Jonge patiënt loopt de operatiekamer in
Zitten op het operatiebed
Vragen beantwoorden op het operatiebed
Slapen met het mondkapje
De uitslaapkamer
Na de operatie wat drinken
Bakje voor de misselijkheid
Rijden in het operatiebed
IJsje eten
Spelletjes spelen op de tablet
Verpleegkundige verwijdert infuus bij patiënt
Pleister
Schoenen weer aan
Met dapperheidsdiploma op zak naar huis