Contact
  1. 8492-Naar huis verwijderen amandelen kinderen

Bij uw kind zijn onlangs de amandelen verwijderd. Hier leest u meer over de nazorg thuis na de operatie.

Na de operatie

Direct tot een paar dagen na de operatie

Uw kind komt direct na de ingreep en het uitzuigen van de keel weer terug op de uitslaapkamer. Door het uitzuigen van de keel kan uw kind al wakker worden en beginnen te huilen. Uw kind zal na de ingreep flinke keelpijn hebben en kan overstuur zijn. Deze pijn kan ook doortrekken naar de oren, zodat uw kind kan klagen over oorpijn. Op de operatiekamer heeft uw kind meestal een infuusnaald ingebracht gekregen, waardoorheen eventueel een snelwerkende pijnstiller gegeven kan worden en waarop zo nodig een infuus kan worden aangesloten.

Het is goed als uw kind direct na de ingreep begint met drinken. Bij jongere kinderen gaat dat uit een eigen beker of fles het beste. Geef uw kind elke vijf minuten een slok koud drinken. Door de kou en slikbewegingen knijpen de bloedvaatjes goed samen waardoor het bloeden stopt en de pijn vermindert.

Na de operatie kan uw kind oud bloed braken (donker van kleur). Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. Het is bloed dat tijdens de operatie in de maag is gekomen.

Het risico op nabloeden (spugen van helder rood bloed) is de eerste uren na de operatie het grootst. Kinderen blijven daarom ter observatie opgenomen op de afdeling. Als er geen tekenen zijn van een nabloeding, mag uw kind twee uur na de operatie naar huis. Zijn er wel tekenen van een nabloeding, dan bekijkt de KNO-arts welke behandeling noodzakelijk is.

Bij thuiskomst kan uw kind zich de eerste paar dagen flink ziek voelen. Voorkom dat uw kind de eerste dagen kou vat en zich lichamelijk te veel inspant.

Pijnbestrijding

Uw KNO-arts heeft een recept diclofenac en paracetamol tegen de pijn voorgeschreven. U kunt deze bij de apotheek ophalen. Ook al klaagt uw kind niet over pijn, toch adviseren wij u om consequent deze medicatie te geven. Hierdoor is er altijd wat pijnstillende stof in het bloed van uw kind aanwezig, waardoor hij of zij zich beter voelt en makkelijker kan drinken.

Geef uw kind in ieder geval de eerste 3 dagen na de operatie paracetamol en diclofenac volgens onderstaand schema. Geef dit zo nodig langer als uw kind nog niet zonder pijn kan slikken. Als uw kind 's nachts wakker wordt, geef hem of haar dan een slokje koud water te drinken.

Als u de pijnstilling afbouwt, is het verstandig om eerst de diclofenac af te bouwen en dan de paracetamol.

De dosering van de pijnstilling wordt bepaald door het gewicht van uw kind (zie tabel):

Tabel dosering pijnstilling bij kind 
Gewicht kind Dosering paracetamol zetpillen Dosering diclofenac
7 tot en met 9 kilo 3 maal daags 240 mg  
10 tot en met 14 kilo 4 maal daags 240 mg 2 maal daags 12,5 mg
15 tot en met 19 kilo 3 maal daags 500 mg 3 maal daags 12,5 mg
20 tot en met 29 kilo 4 maal daags 500 mg 4 maal daags 12,5 mg
30 tot en met 39 kilo 3 maal daags 1000 mg 3 maal daags 25 mg


Nabloeding

Als uw kind helder rood bloed spuugt, kan dit duiden op een nabloeding. Andere verschijnselen van een nabloeding zijn:

  • Uw kind is onrustig of juist sloom en slap.
  • Uw kind ziet grauw/bleek.
  • Er sijpelt regelmatig wat bloed uit de mond/neus (of uw kind slikt dit door).

Neemt u in deze gevallen contact op met het ziekenhuis. Overdag kunt u bellen met de polikliniek Keel-, neus- en oorheelkunde via telefoon 088 624 23 84. 's Avonds, 's nachts en in het weekend belt u met het algemene ziekenhuisnummer 088 624 50 00 en laat u zich doorverbinden met de afdeling Spoedeisende hulp.

Koorts

Vaak hebben kinderen na deze ingreep wat verhoging. Dit is normaal en de temperatuur zakt vaak na het geven van paracetamol. Mocht de temperatuur ondanks de paracetamol oplopen tot boven de 39 °C, neemt u dan contact op met de polikliniek Keel-, neus- en oorheelkunde.

Eten en drinken

Laat uw kind de eerste dagen regelmatig slokjes koud drinken, want dat houdt de keel schoon en bespoedigt de genezing. Ook ijsjes hebben een pijnstillende werking. Verder mag uw kind vanaf de operatiedag eten of drinken waar het zin in heeft. Zorg er wel voor dat uw kind voldoende blijft drinken.

Wond

Het knippen van keelamandelen veroorzaakt een grote wond. In enkele dagen tijd vormt zich een laagje op deze wond met een grijze kleur en een onaangename geur. Het is te vergelijken met een korstje op een wond op de huid en heeft dezelfde functie. Onder die korst vindt genezing plaats. Na ongeveer een week laat de korst vanzelf los. De wond is dan grotendeels hersteld.

Binnen blijven

Houd uw kind een paar dagen binnen om infectiegevaar te voorkomen. In het algemeen is een kind na een week weer voldoende opgeknapt om buiten te spelen en eventueel naar school/dagopvang te gaan.

Na twee weken

Zwemmen

Het is verstandig om uw kind de eerste twee weken na de operatie niet te laten zwemmen, omdat het chloorwater het slijmvlies te veel irriteert.

Controle

De meeste kinderen knappen snel op na de ingreep. Een controleafspraak is dan ook meestal niet nodig. Mocht uw kind toch nog klachten hebben, dan kunt u binnen een jaar rechtstreeks bij de KNO-arts terecht. Is de ingreep langer dan een jaar geleden, dan is een verwijzing via uw huisarts noodzakelijk.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Keel-, neus- en oorheelkunde
088 624 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 28 september 2022 / 8492