Contact
 1. 5358-Zelfinjectietherapie impotentie
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

​Erectiestoornissen vormen een veel voorkomend probleem. We spreken van een erectiestoornis als het voor een man niet mogelijk is een erectie te krijgen of als zeer snel weer verslapping optreedt. Hier leest u meer over zelfinjectietherapie; een medicijnbehandeling voor erectiestoornissen.

Er zijn diverse oorzaken mogelijk voor erectiestoornissen. Psychische spanningen kunnen een rol spelen, maar ook een te geringe bloedinstroom of te snelle bloeduitstroom uit de zwellichamen van de penis. Ook kan beschadiging van zenuwen naar de penis impotentie veroorzaken.

In overleg met uw uroloog heeft u gekozen voor de zelfinjectietherapie, waarbij u zelf medicijnen in het zwellichaam van de penis inspuit. Het ingespoten medicijn zorgt voor een verwijding van de bloedvaten en een verslapping van de spieren in het zwellichaam van de penis. Hierdoor stroomt er meer bloed in het zwellichaam waardoor een erectie kan ontstaan. De werking treedt vrijwel onmiddellijk in en is na ongeveer een kwartier maximaal.

Voorbereiding

Uw behandelend uroloog bepaalt het medicijn en de dosering waarmee het voor u mogelijk is een erectie te verkrijgen. Er zijn verschillende soorten medicijnen mogelijk:

 • een combinatie Papaverine met Fentolamine;
 • Papaverine alleen;
 • of Prostaglandine.

De dosering is afhankelijk van de oorzaak van uw erectiestoornis. Deze dosis staat ook vermeld op het etiket. Houdt u zich strikt aan deze aanwijzingen en wijzig de dosering niet zonder overleg met uw uroloog. Voordat u zelf de techniek van zelfinjectie thuis gaat toepassen, wordt de techniek u aangeleerd door een andrologie verpleegkundige. Andrologie is het specialisme, dat zich bezig houdt met de voortplantingsfuncties van de man. Wij adviseren u om uw partner mee te nemen.

Techniek van zelfinjectie

Gereedmaken van de injectiespuit

Op de polikliniek oefent u hoe u het spuitje moet vullen, waarmee u het medicijn in het zwellichaam inspuit. Het medicijn wordt aangeleverd in ampullen; in de injectiespuit moet de juiste dosering worden opgezogen.

Het toedienen van de injectie

Ook de manier van inspuiten wordt, voordat u dit thuis gaat doen, met u op de polikliniek geoefend. Hierbij wordt de penis zo dicht mogelijk bij de buikwand vastgepakt tussen duim en wijsvinger en de naald van de injectiespuit door de huid in het zwellichaam gedrukt. Vervolgens wordt in één keer langzaam de oplossing volledig ingespoten.

Als een injectie niet tot het gewenste resultaat leidt, mag u de injectie niet direct herhalen, maar moet u minimaal 24 uur wachten.

Bijwerkingen

 • Een injectie kan in enkele gevallen leiden tot erecties die langer duren dan wenselijk. Indien de erectie langer aanhoudt dan vier uur, moet u contact opnemen met uw behandelend arts (ook ‘s nachts).
  Om schade aan het weefsel van het zwellichaam te voorkomen moet de erectie op dat moment worden tegengegaan. Dit kan met ijskoude kompressen, eventueel een injectie van een ander medicijn of, wanneer dit niet lukt, het leegzuigen van het zwellichaam met een spuit.
 • Als bijwerkingen kunnen voorkomen: een bloeduitstorting, een verdoofd gevoel in de penis, roodheid van de injectieplaats, voorbijgaande pijn en zwelling van de voorhuid.
  Als u tijdens de injectie pijn voelt, moet u de inspuiting staken. Een licht branderig gevoel is normaal.
 • Ook kan er duizeligheid optreden. Dit kan een nadelige invloed hebben op de rijvaardigheid en het bedienen van machines.
 • Voorkom een injectie in zichtbare bloedvaten of in de onderkant van de penis. omdat hierdoor bloedingen kunnen optreden. Bij injectie op de verkeerde plaats blijft erectie achterwege.
 • Bij regelmatig gebruik gedurende een langere periode kan een plaatselijke verharding in de penis optreden. Soms zijn deze verhardingen pijnlijk. Zeer zeldzaam kan door de verharding een kromstand van de penis ontstaan.
  De verharding verdwijnt meestal na het stoppen met de injecties. Om de kans op het ontstaan van verhardingen te verminderen kunt u afwisselend links en rechts in de penis injecteren.

Combinatie met andere geneesmiddelen

Als u ook andere geneesmiddelen gebruikt, moet u uw arts hiervan op de hoogte brengen. De ingespoten medicijnen kunnen namelijk de werking van geneesmiddelen die de bloeddruk verlagen, versterken.

Gebruikt u ook bloedverdunnende middelen, dan moet u de injectieplaats na inspuiting drie minuten dichtdrukken. Roken en het gebruik van alcohol vóór de injectie wordt afgeraden, omdat dit de werking van het medicijn kan verstoren.

Contact

Heeft u nog vragen, dan staat de uroloog u graag te woord. Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten. Ook kunt u bellen met de polikliniek Urologie (038) 424 27 40 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur).

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Verantwoording

Voor het schrijven van deze informatie heeft Isala gebruikgemaakt van informatie van de Nederlandse Vereniging voor Urologie.

Laatst gewijzigd 23 november 2018 / 5358