Contact
  1. 5464-Bloedneus

Adviezen bij een bloedneus

Iedereen weet wat een bloedneus is: opeens loopt er bloed uit de neus. Dit bloed kan uit één neusgat komen, maar ook uit allebei. Bij een bloedneus proeft u vaak de smaak van bloed doordat de neus en mond via de neus- en keelholte met elkaar in verbinding staan. Hier leest u meer over een bloedneus en wat u kunt doen om een bloedneus te stoppen.

Waardoor ontstaat een bloedneus?

De oorzaak van een bloedneus is bijna altijd onschuldig. Het slijmvlies dat de binnenkant van de neus bekleedt, is dun en vrij teer. Door het slijmvlies lopen veel bloedvaatjes. Als zo’n bloedvaatje stuk gaat, kan dat een bloedneus veroorzaken.

Een tik op de neus of peuteren in de neus kan een bloedvaatje beschadigen. Sommige mensen krijgen een bloedneus, zonder dat daarvoor een aanleiding lijkt te zijn. Het slijmvlies wordt echter extra kwetsbaar als de lucht erg droog is of als u verkouden bent. Ook bloedverdunnende medicijnen kunnen een rol spelen, want die maken dat het bloed minder snel stolt.

Kan het kwaad?

Als u een bloedneus heeft, kan er flink wat bloed uit uw neus stromen, maar het is helemaal niet zo ernstig als het eruitziet. Een bloedneus kan zelden kwaad.

Hoe stopt u een bloedneus?

Het eerste wat u moet doen om de bloeding te stoppen, is rustig gaan zitten en flink uw neus snuiten. Daarna knijpt u uw neus minstens tien minuten dicht, vlak onder het neusbeen, waar het zachte deel van de neus begint. Hierbij kunt u uw hoofd het beste licht voorover buigen en rustig door uw mond ademen. Zo gaan bijna alle bloedneuzen over.

Als u vaak een bloedneus heeft, kunt u het beste zachtjes snuiten en niet meer in uw neus peuteren. Zorg dat de lucht in uw huis niet te droog is. In de winter kunt u bijvoorbeeld vochtige handdoeken over de verwarming hangen of bakjes water op de verwarming zetten. Als u regelmatig een bloedneus heeft terwijl u niet peutert en altijd zachtjes snuit, neemt u dan contact op met uw huisarts.

Wat te doen als het bloeden doorgaat?

Als het bloeden doorgaat nadat u tien minuten de neus heeft dichtgeknepen, moet u contact opnemen met uw huisarts. Meld dit ook aan de trombosedienst en laat zo snel mogelijk (bij voorkeur dezelfde dag) uw bloed controleren.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent: 

Zwolle

Trombosedienst
(038) 424 25 21 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

10 maart 2019 / 5464 / L

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.