Contact
  1. 5484-Heupdysplasie kinderen

Informatie over het onderzoek

​Er is een verhoogde kans op heupdysplasie, als een kind in stuitligging is geboren of als er in de familie aangeboren heupproblemen voorkomen. Hier leggen we uit wat het onderzoek hiernaar inhoudt.

Uitleg

Allereerst van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw zoon of dochter. We wensen u een plezierige kraamtijd toe.

Omdat uw kind in stuitligging is geboren of omdat er in uw familie aangeboren heupproblemen voorkomen, bestaat er bij uw kind een verhoogde kans op heupdysplasie (DDH).

Dit is een ontwikkelingsstoornis (= dysplasie) van het heupgewricht. Als DDH niet tijdig ontdekt en behandeld wordt, kan het leiden tot beschadiging van het heupgewricht en uiteindelijk tot mank lopen.

Onderzoek

Met behulp van echo-onderzoek kan DDH drie maanden na de geboorte eenvoudig worden opgespoord. Het is daarom belangrijk dat u dit onderzoek bij uw kind bijtijds laat uitvoeren.

Daarom adviseren wij u om binnenkort contact op te nemen met uw huisarts. Hij of zij kan u verwijzen naar de röntgenafdeling van het ziekenhuis voor het maken van een echo van de heup van uw kind als hij of zij ongeveer drie maanden oud is.

Uitslag

De huisarts bespreekt met u de uitslag van de echo van de heup. Een normale echo betekent dat uw kind geen DDH heeft en dat er dus geen reden is voor verder onderzoek of behandeling. Bij een afwijkende echo van de heup verwijst uw huisarts uw kind naar de kinderorthopedisch chirurg.

Contact

Als u thuis vragen heeft, kunt u contact opnemen met uw huisarts of consultatiebureauarts.

Laatst gewijzigd 16 januari 2023 / 5484