Contact
  1. 5871-Inbrengen katheter via buik

​Voor het afvoeren van urine brengt de uroloog een slangetje (katheter) in de blaas. Binnenkort zal dit bij u gebeuren. Hier leest u meer over de ingreep, de voorbereiding en de nazorg.

Wat is een suprapubische katheter?

De katheter wordt via de buikwand in de blaas gebracht. Dit heet een suprapubische katheter. Bij een suprapubische katheter bestaat minder kans op infectie dan bij een katheter via de plasbuis. U kunt op de normale manier proberen te plassen en/of met de katheter de blaas helemaal leeg maken.

Voorbereiding

  • Om de katheter goed en veilig te kunnen inbrengen, is het belangrijk dat u een goed gevulde blaas heeft. Houd daarom enkele uren voor de ingreep de urine op en drink extra. Als dit niet mogelijk is, zal de blaas vóór de ingreep via een katheter worden gevuld. Er moet dan wel minimaal 300 milliliter urine in de blaas kunnen, anders kan de ingreep niet plaatsvinden.
  • Twijfelt u over uw blaasinhoud, neem dan contact op met de polikliniek Urologie.
  • Gebruikt u bloedverdunnende middelen en/of bent u patiënt bij de trombosedienst? Meldt u dit dan aan uw arts. In overleg met uw arts zal u namelijk tijdelijk met deze middelen stoppen.
  • U kunt voor de ingreep gewoon eten en drinken.

Ingreep

U wordt ongeveer een uur voor de ingreep opgenomen op de verpleegafdeling Urologie. Van daaruit wordt u in bed naar de polikliniek Urologie gebracht voor de ingreep. Tijdens de ingreep ligt u op een onderzoekstafel of de ingreep wordt in bed gedaan. De verpleegkundige kijkt via een echo of de blaas voldoende gevuld is en vult eventueel de blaas bij. Daarna reinigt de verpleegkundige de onderbuik met een desinfecterend middel. De uroloog verdooft met een dunne naald de buikwand.

Gelijktijdig bepaalt de uroloog de juiste plaats voor het inbrengen van de katheter.
Vervolgens maakt de uroloog een sneetje in de buikwand waarna hij via een holle naald de katheter in de blaas brengt. Dit kan even een pijnlijk of drukkend gevoel geven, omdat de uroloog een kort moment flink op de blaas drukt. Tot slot wordt een ballonnetje aan het eind van de katheter opgeblazen zodat deze er niet kan uitvallen. De verpleegkundige verbindt daarna het wondje.

De behandeling duurt ongeveer dertig minuten.

Nazorg

Na de ingreep wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling Urologie vanwege een kleine kans op nabloeding. U blijft hier ongeveer twee uur. Daar krijgt u ook instructies hoe u met de katheter moet omgaan.

Het is belangrijk dat u minstens twee liter vocht per dag drinkt voor een goede doorstroming. Dit geldt met name direct na het inbrengen van de katheter als de urine wat bloederig is. Ook daarna is het verstandig goed te blijven drinken. Het wondje in de buik moet om de dag verbonden worden door de thuiszorg of door uzelf.

De katheter vormt in principe geen belemmering voor uw dagelijkse activiteiten.
De uroloog bespreekt met u of op de katheter een kraantje wordt aangesloten of dat het beter is de urine continu in een beenzak te laten lopen. Over beide oplossingen geeft de verpleegkundige u uitleg.

De katheter kan als blijvende oplossing dienen of langdurig blijven zitten. In ieder geval zal de katheter elke zes tot acht weken worden vervangen. Dit gaat door hetzelfde gaatje in de buik en is vrijwel pijnloos. De eerste wisseling gebeurt op de polikliniek door een verpleegkundige; u heeft die dag dan ook een afspraak bij de uroloog. De daarop volgende wisselingen gebeuren door de thuiszorg of huisarts. U maakt hiervoor (en voor het verbinden van het wondje in de buik) zelf een afspraak.

Complicaties

De eerste dag kan uw urine wat bloederig zijn. Dit is normaal en komt door het aanprikken van de blaas. Het is belangrijk dat u veel drinkt zodat eventueel bloed uit de blaas wordt gespoeld.

Het wondje in de buik kan een beetje nabloeden. Als het wondje te veel bloedt, als de katheter niet goed loopt, als u buikpijn heeft na het plaatsen van de katheter, of als u iets anders niet vertrouwt, kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle of Kampen

Urologie
088 624 27 40 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Urologie
088 624 96 33 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 10 maart 2022 / 5871