Contact
  1. 5926-Retrograde pyelografie (behandeling)

Onderzoek en inbrengen van ureterkatheter of dubbel J-katheter

​Voor onderzoek van één of beide urineleiders en de nieren kan een uroloog ervoor kiezen om röntgenfoto’s te laten maken (retrograde pyelografie). Hierbij wordt gebruik gemaakt van contrastvloeistof. Het onderzoek wordt uitgevoerd met een cystoscoop: een flexibele slang of soms een dunne holle buis die via de plasbuis ingebracht wordt. Lees eventueel ook de folder 'Cystoscopie'.

Het kan ook zijn dat dit onderzoek wordt verricht om een ureterkatheter of dubbel J-katheter in te brengen. Een ureterkatheter is een uitwendig slangetje die van de blaas naar de nier loopt. Een dubbel J-katheter is een slangetje met een krul (J-vorm) aan beide uiteinden, dat inwendig tussen de nier en de blaas kan blijven zitten. Beide katheters zorgen voor een goede afvloeiing van urine uit de nier naar de blaas.

Als u binnenkort een retrograde pyelografie ondergaat, dan leest u hier meer informatie over dit onderzoek.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek is thuis geen speciale voorbereiding nodig. Ook mag u eten en drinken zoals u gewend bent.

Verloop van het onderzoek

Het onderzoek, dat plaatsvindt op de polikliniek Urologie, wordt uitgevoerd door de uroloog, in het bijzijn van een verpleegkundige en een röntgenlaborant. De verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer, waar u de kleding van uw onderlichaam kunt uittrekken; de kleding van het bovenlichaam houdt u aan.

Voor het onderzoek moet u eerst uitplassen. Daarna neemt u plaats op de scopietafel met de benen in de beensteunen. De verpleegkundige reinigt uw penis of schede met een nat gaasje.

Vervolgens spuit de verpleegkundige wat glijmiddel in de plasbuis. Dit glijmiddel vergemakkelijkt het inbrengen van de cystoscoop en verdooft het slijmvlies, zodat eventuele pijn wordt beperkt. Het is van belang dat u, voor zover mogelijk, goed ontspannen bent, zodat het inbrengen van de cystoscoop met het minst mogelijke ongemak gepaard kan gaan.

Cystoscoop

De uroloog brengt de cystoscoop via de plasbuis in de blaas. Via een slangetje aan de cystoscoop dat is verbonden met een zak spoelvloeistof, brengt de uroloog steriel water in de blaas. Hierdoor ontplooit de blaas zich, zodat de uroloog een goed beeld krijgt. Door het water kunt u aandrang tot plassen krijgen. Als u hier last van heeft, geef dat dan aan.

Vervolgens schuift de uroloog via de cystoscoop een dun slangetje (ureterkatheter) in de urineleider, naar de nier. Door de katheter wordt contrastvloeistof gespoten, dat ervoor zorgt dat de nieren zichtbaar zijn op een foto. Vervolgens worden er foto’s gemaakt. Soms moet deze katheter in de nier blijven zitten. Is dit het geval dan wordt of bent u opgenomen en moet u op bed blijven liggen om uitglijden van de katheter te voorkomen. Als het nodig is om een dubbel J-katheter in de brengen, gebeurt dit direct aansluitend. Door de ureterkatheter wordt een dunne flexibele voerdraad opgeschoven, de ureterkatheter wordt eruit gehaald en de dubbel J-katheter erover heen geschoven. Deze katheter zit inwendig en daarmee kunt u vrij bewegen en kunt u weer naar huis. Daarna is het onderzoek afgelopen.

Nazorg

Het onderzoek duurt ongeveer 30-45 minuten. U krijgt direct de uitslag. Na afloop kunt u vrijwel meteen naar huis. Gebruik van eigen auto of openbaar vervoer is geen probleem. Dit geldt niet als u een uitwendig slangetje (ureterkatheter) heeft; dan bent of wordt u opgenomen.

Bijwerkingen

In het eerste uur na het onderzoek kan een branderig gevoel bij het plassen optreden en een versterkte plasdrang. Bij sommige patiënten houdt dit enkele dagen aan. Ook kan er wat bloed in de urine zitten. Dit is niet verontrustend en niet gevaarlijk.

Het is belangrijk dat u na het onderzoek veel drinkt. De blaas en urinewegen worden op die manier schoongespoeld.

Sommige mensen voelen bij een dubbel J-katheter tijdens het plassen wat druk in de nier. Ook kan de krul in de blaas wat plasdrang geven. Met name bij flinke activiteit kan soms wat bloed in de urine zitten als gevolg van irritatie van de blaas door de dubbel J-katheter.

Als u na het onderzoek langdurig klachten houdt, veel pijn of koorts heeft boven de 38,5 graden Celsius, of als u aanmerkelijk moeilijker kunt plassen, neem dan contact op met uw uroloog.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle en Kampen

Urologie
088 624 27 40 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Urologie
088 624 96 33 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 10 maart 2022 / 5926