Contact
  1. 5964-Anale jeuk

​Anale jeuk en eczeem kunnen aanzienlijke hinder opleveren. Deze folder geeft u informatie over de oorzaken van en het onderzoek naar anale jeuk. Ook krijgt u adviezen voor de dagelijkse verzorging.

Oorzaken

De oorzaak van de klachten kan alleen in de huid rond de anus gelegen zijn, maar soms ook in afwijkingen van het anale kanaal of het laatste gedeelte van de endeldarm. De belangrijkste oorzaak van de anale jeuk is irritatie of beschadiging van de huid. Zoals ook bij ‘luiereczeem’ van baby’s wordt irritatie van de huid vaak veroorzaakt door een vochtige omgeving.

Daarnaast blijft dikwijls een geringe hoeveelheid ontlasting op de huid rond de anus achter, die de huid kan beschadigen door de daarin aanwezige bacteriën en enzymen. Dit ervaart u als jeuk en (nattend) eczeem. Ook kunnen door u zelf aangeschafte zalven en crèmes zelfs toename van de klachten geven door een allergische reactie ter plaatse, ondanks het gevoel van verzachting van de huid.

Onderzoek

Voor het opsporen van de oorzaak van uw klachten kan het nodig zijn proctologisch onderzoek te doen. Hierbij ligt u met ontbloot onderlichaam in een gynaecologische stoel.

De arts (dermatoloog of chirurg) zal met behulp van een anuskijker (proctoscoop) de anus en het omliggend gebied inspecteren. Dit onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.

Daarna kunt u zich weer aankleden. Soms is het nodig uitgebreider onderzoek te verrichten zoals bloedonderzoek, allergietesten, bacteriële kweken en andere testen.  

Adviezen

Hieronder vindt u enkele adviezen voor de verzorging van de huid rondom de anus.

  • Zorg voor een schone huid door na elke ontlasting ‘s morgens of ‘s avonds de huid rondom de anus met een washandje met lauw water en zonder zeep te wassen. Vooral onder de douche, met een bidet of desnoods een teiltje is dit goed te realiseren. Zeep en zeepproducten kunnen irriterend werken.
  • Houd het anale gebied zo veel mogelijk droog. Dep de huid na het wassen droog met een handdoek of zacht wc-papier zonder te wrijven.
  • Vermijd eigen crèmes, zalven en poeders, tenzij uw (huis)arts deze uitdrukkelijk voor deze aandoening heeft voorgeschreven. Vermijd de zogeheten vochtige doekjes of Wetties.
  • Zorg voor een regelmatig breiige ontlasting. Vaak naar de wc gaan en overmatig persen moet u vermijden. Gebruik zo veel mogelijk vezelrijk voedsel (eventueel zemelen) met voldoende vocht. Zonodig kunt u hiervoor advies inwinnen bij een diëtiste.
  • Draag losse onderkleding, bij voorkeur van katoen en vermijd strakke kleren.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Proctologisch centrum
088 624 63 20 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

 

 

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 5964