Contact
  1. 6003-Gipsbroek bij kinderen

Instructies voor de verzorging van uw kind

​Voor het aanmeten van een gipsbroek bij kinderen kunnen verschillende redenen zijn. Afhankelijk van de reden blijft het gips zes weken tot drie maanden zitten. Hier geven wij richtlijnen voor de verzorging van uw kind in deze periode.

Vooraf

Uw kind draagt de komende tijd een gipsbroek. U zult waarschijnlijk ervaren het verzorgen van uw kind u deze periode veel energie kost. Vooral de eerste dagen is het erg wennen. Het is belangrijk dat uw kind een vast eet- en drinkpatroon krijgt. Ook zal het verschonen van uw kind vaker nodig zijn.

Houding

Uw kind zal meestal op de rug liggen. Onder de benen ligt dan een kussen, omdat anders de rand van het gips in de rug drukt. Het voorkomt ook zwelling van de voetjes (als die niet zijn ingegipst). Uw kind mag wel op de buik liggen. Verder kunt u uw kind gerust op schoot nemen.

Til uw kind nooit alleen aan de armen op, maar bijvoorbeeld met behulp van de ‘spreidstok’ (als deze is aangebracht) of door het gips zelf vast te houden.

Voeding en drinken

Wij adviseren u uw kind vaker en kleine beetjes te laten eten en drinken. Een volle maag kan erg vervelend zijn door de gipsbroek.

Verzorging

Uw kind kan met de gipsbroek niet in bad. Wassen met een beetje water (en zeep) en een washandje is natuurlijk wel mogelijk. Er mag tijdens het wassen geen water onder het gips lopen. Mocht het gips toch nat worden door bijvoorbeeld waswater of urine, dan kunt u het gips droogföhnen. Houd hierbij rekening met de afstand tot het gips in verband met de warmte die uit de föhn komt.

Het is belangrijk urine en ontlasting goed op te vangen. Bij het opvangen is het handig om in de luier een maandverband of extra luier te leggen. Op de afdeling is u voorgedaan hoe u het maandverband of de extra luier het best in de luier kunt leggen.

Maxi-Cosi: Heupdysplasie Service

Als uw kindje een gips of spreidbroekje voorgeschreven krijgt, heeft u ongetwijfeld de nodige praktische problemen op te lossen. Maxi-Cosi biedt u daarbij graag steun en heeft een speciaal autostoeltje ontwikkeld. De aangepaste Maxi-Cosi Opal is niet te koop. In plaats daarvan kunt u het Maxi-Cosi Opal HD autostoeltje voor de duur van de behandeling gebruiken via de Heupdysplasie Service.

Contact

Wij raden u aan om telefonisch contact op te nemen met de gipskamer in geval van:

  • verkleuring of zwelling van de tenen;
  • huidproblemen (bijvoorbeeld roodheid of ontvelling);
  • vaak en langdurig huilen;
  • hoge lichaamstemperatuur.

U kunt ook altijd bellen als u nog vragen heeft of wanneer u zich ongerust maakt.

Zwolle

Gipskamer
088 624 53 15 (bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (buiten kantoortijden)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 6003

Gerelateerde folders