Contact
  1. 7413-Gipsbroek

Tips van ouders voor ouders

Uw kind heeft of krijgt een gipsbroek. Van een ouder met ervaring ontvingen wij onderstaande tips. Wij als gipskamer, vinden deze zo bruikbaar dat we deze tips voor u in een folder hebben laten opnemen. 

Vooraf te regelen

Neem contact op met uw zorgverzekeraar om te vragen of u bepaalde producten vergoed kunt krijgen. Vraag u behandelend arts om een verklaring, zodat onderstaande hulpmiddelen en eventuele andere benodigde artikelen (zoals luiers, onderleggers, urinaal, en dergelijke) vergoed worden.

  • een (ziekenhuis)bed met elektrische verstelbare lattenbodem (hoofd- en voeteneind) voor in de woonkamer; Zeker de eerste dagen is liggen voor uw kind het enige wat hij of zij kan. Met tillen en (eventueel) verschonen is een in hoogte verstelbaar bed gemakkelijk.
  • een rugsteun voor in het eigen bed;
  • bedverhogers/klossen (verkrijgbaar in verschillende hoogtes), vergemakkelijkt het tillen/verschonen;
  • ondersteek.

Zorg dat u dit regelt bij een gecontracteerde zorgaanbieder.

Vervoer

Wandelwagen

Wandelwagens en autostoelen hebben vaak een te diepe zit om je kind in te vervoeren. U kunt beter een wandelwagen gebruiken die in een ligstand kan. Voor een betere (lig)houding kunt u de wandelwagen opvullen met kussens en/of dekens. Gebruik een lange gesp of een sjorband om je kind te fixeren, aangezien de reguliere gespjes van de wandelwagen al snel te kort blijken.

Autostoel

Zit uw kind in een autostoel groep 0/1 (tot 18kg), dan kan het zijn dat uw kind hier niet inpast vanwege de diepe zit en/of dat de reguliere gespen niet meer dicht kunnen. Een optie kan dan zijn om een tweedehands autostoel te kopen en hiervan de zijkanten weg te zagen, zodat het gips aan de zijkant buiten de stoel past. Check wel of de gespen voldoende lang zijn.

Er zijn speciale autostoelen te koop/te huur bij bijvoorbeeld Maxi-Cosi. Check bij uw zorgverzekering of vergoeding mogelijk is. Speciale (bredere) kinderstoelen zijn:

Een kind dat in een autostoel groep 2/3 zit (15-36kg) heeft mogelijk al voldoende aan wat dekens in de zitting. Zodra het gips over de zijkanten kan vallen is het goed. Dan kan uw kind met de gewone gordel worden vastgezet (denk wel aan het afstellen van de hoofdsteun, omdat uw kind nu hoger zit).

Mochten beide bovengenoemde voorbeelden niet kunnen, doordat er een stabiliteitsstok tussen beide beentjes zit of om andere redenen, dan kan één van de ouders op de achterbank plaatsnemen met de gordel om en het kind op schoot nemen. Hiervoor hebben wij een vrijstelling aangevraagd bij het RDW om mogelijke bekeuringen en/of problemen bij een verzekeraar te voorkomen.

Kinderstoel thuis

De eerste dagen zal zitten nog niet gaan en zal uw kind vooral willen liggen (totdat zwellingen minder worden). Daarvoor is een vooraf geregeld ziekenhuisbed handig. Om uw kind te laten zitten is een aanpassing op de kinderstoel (triptrap of vergelijkbaar) nodig, omdat het reguliere zitplankje waarschijnlijk te breed zal zijn.

Dit kan worden opgelost door een stukje multiplex te nemen en deze in hetzelfde formaat (te laten) zagen als het reguliere zitplankje. Hier zaagt u de 2 zijkanten iets in volgens onderstaande figuren. Vervang het reguliere zitplankje tijdelijk door het nieuwe zitplankje.

Afbeelding tijdelijk zitplankje stoel
Afbeelding tijdelijk zitplankje stoel
Afbeelding bovenaanzicht tijdelijk zitplankje
Afbeelding bovenaanzicht tijdelijk zitplankje
Afbeelding afmeting zitplankje DIY
Afbeelding afmeting zitplankje DIY
Hiermee valt de gipsbroek weer over het zitgedeelte heen en kan uw kind toch in de kinderstoel zitten. Voor meer zitcomfort is een dekentje/kussen onder de billen wenselijk. Gebruik multiplex, omdat dit materiaal sterk genoeg is om op te zitten, aangezien er aardig wat materiaal aan de zijkant wordt weggezaagd. Na de gipsperiode kan het reguliere plankje weer worden teruggezet.
 

Naar bed

In bed liggen kan goed, maar de benen staan vaak iets naar voren ten opzichte van de rug, daarom moet het gips goed worden ondersteund bij de benen en voeten met kussens. De rug kan gewoon plat/horizontaal op het matras. Dit verdient de voorkeur om de rug niet onnodig te belasten. De ondersteuning van benen en voeten moet zodanig zijn dat het gips wat om de romp zit niet in de rug drukt.
 
Houd er ook rekening mee dat de gipsbroek van zichzelf al best warm is en het dekbed wat gebruikt werd, dan waarschijnlijk te warm zal zijn, wat weer zweten en dus jeuk met zich meebrengt. Zorg voor een dunne (niet synthetische) deken/doek. Let verder op de breedte van het bed. Een kind met een gipsbroek is al snel breder dan 60cm, waardoor een ledikant te smal kan worden. Ook is het verstandig om het bed op bedverhogers te plaatsen om uw kind makkelijker in en uit bed te tillen.
 
Afbeelding kinderbed op klossen Afbeelding kinderbed op klossen 

Plassen/poepen

Voor kinderen die niet zindelijk zijn, is het makkelijk om een kleine maat luier onder het gips te stoppen, eventueel met een extra dik maandverband erin. Vervolgens een grote maat luier die over het gips heen komt en de kleine luier op zijn plek houdt. Regelmatig verschonen van vooral de kleine luier (en evt. het maandverband) is te adviseren, omdat de kleine luier eerder vol zit.

Voor kinderen die zindelijk zijn, is naar de wc gaan lastig en ook psychisch niet altijd even makkelijk. Voor het plassen kan een urinaal makkelijk zijn, voor de grote boodschap een ondersteek. Of gewoon op de wc, met genoeg ondersteuning uiteraard. Mocht dit niet lukken, dan is een grote luier (-broekje)/volwassenenluiers (maat S) te adviseren.
 

Bewegingsmogelijkheden

  • Er zijn bestaande kinderfietsjes (driewielers/loopfietsjes) waarop ze in sommige gevallen kunnen voortbewegen. Dit geeft u en uw kind een stuk meer bewegingsvrijheid en plezier in de gipsperiode.
  • De wandelwagen of een rolstoel kan gebruikt worden voor wandelen.

Broekjes maken

Door broekjes/boxers door te knippen (of aan voorzijde, of aan onderzijde) en te voorzien van klittenband of drukknoopjes (knoopjesband) kunnen kleren over het gipsbroekje worden gedragen.

Afbeelding Kleding doorknippen op naad
Afbeelding: Kledingstuk op een naad doorknippen, zodat het 'opengevouwen' kan worden.
Afbeelding vastnaaien knoopjesband of klittenband
Afbeelding: Knoopjesband of klittenband vastspelden op de plek waar het kledingstuk is doorgeknipt.
Afbeelding vastnaaien knoopjesband of klittenband
Afbeelding: Knoopjesband of klittenband vastnaaien met naaimachine of met de hand.
Afbeelding eindresultaat kleding bij gipsbroek
Afbeelding: eindresultaat aangepaste kleding bij gipsbroek.
 

Checklist: wat mee te nemen naar het ziekenhuis?

  • voldoende kussens /(fleece)dekens/handdoeken zodat uw kind in zitpositie, boven de zijkanten van uw autostoel uitkomt;
  • eventueel een vooraf aangepaste autostoel (check of gespjes lang genoeg zijn, anders gesp of sjorband meenemen);
  • eventueel vrijwaarding van RDW, zodat u achterin met uw kind op schoot mag zitten;
  • wandelwagen eventueel aangepast.

Links en overige sites

  • www.janskes.nl.
    Voor spreidbroekkleding en extra brede slaapzakken.
  • Facebook: Hipster kids – Voor ouders van kinderen met heupdysplasie
  • www.maxi-cosi.nl

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Zwolle

Gipskamer
088 624 53 15 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (buiten kantoortijden)

Meppel

Gipskamer
088 624 18 66 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (buiten kantoortijden)

Laatst gewijzigd 24 januari 2023 / 7413

Gerelateerde folders