Contact
 1. 6097-Lichttherapie bij huidziekten (PUVA)
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Zonlicht heeft een positief effect op verschillende huidaandoeningen. Een behandeling met ultraviolet licht (UVA-licht), in combinatie met een medicijn die de huid gevoelig maakt voor dit licht (psoralenen), wordt daarom ingezet bij onder andere psoriasis en een aantal vormen van eczeem. In deze folder leest u meer over PUVA, de lichttherapiebehandeling met UVA-licht en psoralenen (P= psoralenen, UVA= ultraviolet A licht).

Bij lichttherapie wordt kunstlicht gebruikt, bestaande uit UVA-licht. Om uw huid extra gevoelig te maken voor deze stralen, wordt een medicijn met psoralenen ingezet. Deze stoffen van plantaardige her­komst, maken de huid tijdelijk extra gevoelig voor zonlicht van het type ultraviolet A. Lichttherapie heeft overigens niets te maken met radiotherapie (bestraling) of met radioactieve straling.

Voor de behandeling

Voor een totale lichaamsbehandeling met PUVA neemt u 1 uur voorafgaand aan de behandeling de capsules met psoralenen in. Er zijn een aantal redenen om uw PUVA-behandeling niet door te laten gaan. Neem zo snel mogelijk contact op met de lichtassistente, via telefoonnummer 038 – 424 55 06, als:

 • U de psoralenencapsules vergeten bent in te nemen. De behandeling heeft dan geen zin. 
 • U griep of koorts heeft. U mag dan niet worden belicht
 • Uw huid verbrand is: een verbranding herkent u aan ernstige en pijnlijke roodheid en zwelling en blaarvorming op het behandelde huiddeel. U mag dan niet worden belicht.
 • U medicijnen gebruikt of als uw medicijngebruik gewijzigd is. Sommige medicamenten kunnen de huid erg gevoelig maken voor UV-licht. In sommige gevallen moeten we de belichtingsdosis verlagen of heel soms de behandeling tijdelijk staken.

Bij de behandeling wordt een strikt tijdschema aangehouden. Komt u daarom alstublieft op tijd.

Behandeling

De behandeling verloopt als volgt:

 • Tijdens de behandeling neemt u plaats in een cabine, 1 uur na inname van de psoralenen. Het is belangrijk dat u zoveel mogelijk in het midden gaat staan en dezelfde houding aanneemt.
 • De belichtingstijd varieert van enkele seconden tot een half uur. 
 • Uw hoofd-halshuid wordt afgedekt met behulp van een UV beschermingskap. Wanneer uw dermatoloog met u afspreekt om wel uw hoofd-halshuid mee te belichten dan is bovengenoemde niet van toepassing voor u. Soms reageert de hoofd-halshuid wat heftiger op de behandeling. Is dat bij u het geval dan wordt in het vervolg deze huid eventueel afgedekt met een UV-beschermingskap. Krijgt u last van uw hoofd-halshuid, vertel dit dan aan de lichtassistente.
 • Het UVA-licht in combinatie met de psoralenen is schadelijk voor de ogen, daarom draagt u tijdens de behandeling een speciaal nauwsluitend brilletje. Deze krijgt u van de lichtassistente. U draagt ook een brilletje als uw hoofd-halshuid wordt afgedekt met de UV-beschermingskap.
 • Op de dag van behandeling moet u na het innemen van de psoralenen de gehele verdere dag een zonnebril dragen. U hoeft de zonnebril alleen buiten te dragen.
 • Op de dag van behandeling, na het innemen van de psoralenen, moet u blootstelling van de huid aan zonlicht zoveel mogelijk vermijden, ook als het bewolkt is. Kunt u zonlicht niet vermijden, bescherm uw huid dan door het dragen van handschoenen, kleding en een hoed en het smeren van een zonnebrandcrème.
 • Vermijd blootstelling aan andere vormen van kunstlicht zoals hoogtezon, zonnebank of solarium.
 • Vensterglas biedt geen bescherming tegen UVA-licht van de zon. Bescherm uw huid daarom ook als u in de auto zit.
 • Tijdens de behandeling wordt u volgens een schema behandeld. Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u de behandeling niet of zo weinig mogelijk onderbreekt.
 • Op de dag van behandeling mag u geen alcohol gebruiken.
 • Tijdens de behandeling droogt de huid iets uit. U kunt uw huid zonder bezwaar insmeren, echter tot maximaal 3 uur voor de behandeling. Mocht u veel schilfers hebben dan is het aan te raden de plekken zoveel mogelijk in te smeren met vaseline, zodat er zo weinig mogelijk schilfering op de plekken aanwezig is, ook hiervoor geldt tot maximaal 3 uur voor de behandeling. Hiervoor kunt u van ons een recept krijgen.
 • U gaat geheel bloot in de cabine.
 • Neem badslippers mee, zodat u niet op blote voeten naar de cabine hoeft te lopen.

Zwangerschap en anticonceptie

Of PUVA schadelijk is tijdens de zwangerschap is onvoldoende onderzocht. Daarom raden wij aan om geen PUVA-therapie te ondergaan als u zwanger bent. Als u gedurende uw PUVA-behandeling zwanger raakt, vertel dit dan aan uw dermatoloog.

Het is niet bekend of psoralenen schadelijk zijn voor de kwaliteit van de ei- of zaadcellen. Daarom adviseren wij betrouwbare anticonceptie vanaf het begin tot drie maanden na de lokale PUVA behandeling, voor zowel de man als de vrouw.

Bijwerkingen

Een complete PUVA-behandeling kan de volgende bijwerkingen geven:

 • jeuk
 • roodheid
 • huiduitslag

Soms kunt u na het innemen van de psoralenen misselijk worden. Dit kunt u melden aan uw dermatoloog. U kunt een medicijn voorgeschreven krijgen die de misselijkheid tegengaat. Het is bekend dat door een langdurige behandeling met UV-licht een versnelde veroudering van de huid ontstaat en ook een verhoogde kans op huidkanker. Wij raden u aan uw huid goed te controleren. Ontstaan er ongewone plekjes raadpleeg dan uw dermatoloog of huisarts.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling waar u onder behandeling bent.

Isala Dermatologisch centrum
(038) 424 55 06
Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur.

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

23 november 2018 / 6097