Contact
 1. 7409-Lichttherapie UVB-licht van handen en/of voeten

​Zonlicht heeft een positief effect op verschillende huidaandoeningen. Een behandeling met ultraviolet licht (UVB-licht) wordt daarom ingezet bij onder andere psoriasis en een aantal vormen van eczeem. In deze folder leest u meer over de lichttherapiebehandeling met UVB-licht voor handen en/of voeten.

Bij lichttherapie wordt UV-licht gebruikt, bestaande uit:

 • UV-A, UV-B en UV-C;
 • UV-C is gevaarlijk en komt niet op de aarde voor;
 • UV-A licht wordt gebruikt bij zonnebanken.

U heeft in overleg met uw dermatoloog gekozen voor een behandeling met UVB-licht. UVB-licht is dat deel van zonlicht dat gemakkelijk zonnebrand veroorzaakt. Daarom beginnen we tijdens de behandeling met UVB-licht met een zeer korte belichtingstijd. Gedurende de behandeling wordt stapsgewijs de dosis steeds verhoogd.

Lichttherapie heeft overigens niets te maken met radiotherapie (bestraling) of met radioactieve straling.

Voor de behandeling

Er zijn een aantal redenen om uw behandeling niet door te laten gaan. Neem zo snel mogelijk contact op met de lichtassistente, via 088  624 55 06, als:

 • u griep of koorts heeft;
  U mag dan niet worden belicht.
 • uw huid verbrand is;
  Een verbranding herkent u aan ernstige en pijnlijke roodheid en zwelling en blaarvorming op het behandelde huiddeel. U mag dan niet worden belicht.
 • u medicijnen gebruikt of als uw medicijngebruik gewijzigd is. Sommige medicamenten kunnen de huid erg gevoelig maken voor UV-licht. In sommige gevallen moeten we de belichtingsdosis verlagen of heel soms de behandeling tijdelijk staken.

Ook belangrijk

Bij de behandeling wordt een strikt tijdschema aangehouden. Komt u daarom alstublieft op tijd.

Behandeling

Bij de behandeling met UVB-licht van uw handen en/of voeten wordt gestart met een zeer korte belichtingstijd. Gedurende de behandeling wordt de belichtingstijd stapsgewijs verlengd. De behandeling verloopt als volgt:

 • De belichtingstijd varieert van enkele seconden tot maximaal 10 minuten.
 • Tijdens de behandeling legt u uw handen en/of voeten neer op het lichtpaneel. Het is belangrijk dat u ze zoveel mogelijk in het midden neerzet en dit steeds op dezelfde manier doet. De lichtassistente geeft u instructies.
 • Het UVB-licht is schadelijk voor uw ogen, daarom draagt u tijdens de behandeling een speciaal nauwsluitend brilletje. Deze krijgt u van de lichtassistente. U draagt ook een brilletje als uw hoofd-halshuid wordt afgedekt met de UV-beschermingskap.
 • Op de dag van behandeling moet u blootstelling van de huid aan zonlicht zoveel mogelijk vermijden, ook als het bewolkt is. Kunt u zonlicht niet vermijden, bescherm uw huid dan door het dragen van handschoenen en sokken en het smeren van een zonnebrandcrème met minimaal factor 20. Zonnebrandcrème mag u alleen aanbrengen na uw behandeling.
 • Vermijd blootstelling aan andere vormen van kunstlicht zoals hoogtezon, zonnebank of solarium.
 • Tijdens de behandeling wordt u volgens een schema behandeld. Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u de behandeling niet of zo weinig mogelijk onderbreekt.
 • Tijdens de behandeling droogt de huid iets uit. U kunt uw huid zonder bezwaar insmeren, echter tot maximaal 3 uur voor de behandeling. Mocht u veel schilfers hebben dan is het aan te raden de plekken zoveel mogelijk in te smeren met vaseline, zodat er zo weinig mogelijk schilfering op de plekken aanwezig is, ook hiervoor geldt tot maximaal 3 uur voor de behandeling. U kunt zowel voor de droge huid als voor de schilfers van ons een recept voor zalf meekrijgen.

Bijwerkingen

Een behandeling met UVB-licht kan de volgende bijwerkingen geven:

 • jeuk;
 • roodheid;
 • huiduitslag.

Het is bekend dat door een langdurige behandeling met UV-licht een versnelde veroudering van de huid ontstaat en ook een verhoogde kans op huidkanker. Wij raden u aan uw huid goed te controleren. Ontstaan er ongewone plekjes raadpleeg dan uw dermatoloog of huisarts.

Contact

Heeft u nog vragen, dan staat uw dermatoloog u graag te woord. U kunt ook bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Isala Dermatologisch centrum
088 624  55 06 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Meppel

088 624 96 42 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

 Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 15 maart 2022 / 7409