Contact
 1. 6098-Lichttherapie met UVB-licht
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Zonlicht heeft een positief effect op verschillende huidaandoeningen. Een behandeling met ultraviolet licht (UVB-licht) wordt daarom ingezet bij onder andere psoriasis en een aantal vormen van eczeem. In deze folder leest u meer over de lichttherapiebehandeling met UVB-licht.

Bij lichttherapie wordt UV-licht gebruikt, bestaande uit UV-A, UV-B en UV-C. UV-C is gevaarlijk en komt niet op de aarde voor. UV-A licht wordt gebruikt bij zonnebanken.

U heeft in overleg met uw dermatoloog gekozen voor een behandeling met UVB-licht. UVB-licht is dat deel van zonlicht dat gemakkelijk zonnebrand veroorzaakt. Daarom beginnen we tijdens de behandeling met UVB-licht met een zeer korte belichtingstijd. Gedurende de behandeling wordt stapsgewijs de dosis steeds verhoogd.

Lichttherapie heeft overigens niets te maken met radiotherapie (bestraling) of met radioactieve straling.

Voor de behandeling

Er zijn een aantal redenen om uw behandeling niet door te laten gaan. Neem zo snel mogelijk contact op met de lichtassistente, via telefoonnummer 038 - 424 55 06, als:

 • U griep of koorts heeft. U mag dan niet worden belicht.
 • Uw huid verbrand is: een verbranding herkent u aan ernstige en pijnlijke roodheid en zwelling en blaarvorming op het behandelde huiddeel. U mag dan niet worden belicht.
 • U medicijnen gebruikt of als uw medicijngebruik gewijzigd is. Sommige medicamenten kunnen de huid erg gevoelig maken voor UV-licht. In sommige gevallen moeten we de belichtingsdosis verlagen of heel soms de behandeling tijdelijk staken.

Bij de behandeling wordt een strikt tijdschema aangehouden. Komt u daarom alstublieft op tijd.

Behandeling

Bij de behandeling met UVB-licht wordt gestart met een zeer korte belichtingstijd. Gedurende de behandeling wordt de belichtingstijd stapsgewijs verlengd. De behandeling verloopt als volgt:

 • De belichtingstijd varieert van enkele seconden tot maximaal 10 minuten.
 • Tijdens de behandeling neemt u plaats in een cabine. Het is belangrijk dat u zoveel mogelijk in het midden gaat staan en dezelfde houding aanneemt. De lichtassistente geeft u instructies.
 • Uw hoofd-halshuid wordt afgedekt met behulp van een UV beschermingskap. Wanneer uw dermatoloog met u afspreekt om wel uw hoofd-halshuid mee te belichten dan is bovengenoemde niet van toepassing voor u. Soms reageert de hoofd-halshuid wat heftiger op de behandeling. Is dat bij u het geval dan wordt in het vervolg deze huid eventueel afgedekt met een UV-beschermingskap. Krijgt u last van uw hoofd-halshuid, vertel dit dan aan de lichtassistente.
 • Het UVB-licht is schadelijk voor uw ogen, daarom draagt u tijdens de behandeling een speciaal nauwsluitend brilletje. Deze krijgt u van de lichtassistente. U draagt ook een brilletje als uw hoofd-halshuid wordt afgedekt met de UV-beschermingskap.
 • Op de dag van behandeling moet u de gehele verdere dag een zonnebril dragen. U hoeft de zonnebril alleen buiten te dragen.
 • Op de dag van behandeling moet u blootstelling van de huid aan zonlicht zoveel mogelijk vermijden, ook als het bewolkt is. Kunt u zonlicht niet vermijden, bescherm uw huid dan door het dragen van handschoenen, kleding en een hoed en het smeren van een zonnebrandcrème met minimaal factor 20. Zonnebrandcrème mag u alleen aanbrengen na uw behandeling.
 • Vermijd blootstelling aan andere vormen van kunstlicht zoals hoogtezon, zonnebank of solarium.
 • Tijdens de behandeling wordt u volgens een schema behandeld. Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u de behandeling niet of zo weinig mogelijk onderbreekt.
 • Tijdens de behandeling droogt de huid iets uit. U kunt uw huid zonder bezwaar insmeren, echter tot maximaal 3 uur voor de behandeling. Mocht u veel schilfers hebben dan is het aan te raden de plekken zoveel mogelijk in te smeren met vaseline, zodat er zo weinig mogelijk schilfering op de plekken aanwezig is, ook hiervoor geldt tot maximaal 3 uur voor de behandeling. U kunt zowel voor de droge huid als voor de schilfers van ons een recept voor zalf meekrijgen.
 • U gaat geheel bloot in de cabine.
 • Neem badslippers mee, zodat u niet op blote voeten naar de cabine hoeft te lopen.

Bijwerkingen

Een behandeling met UVB-licht kan de volgende bijwerkingen geven:

 • jeuk
 • roodheid
 • huiduitslag

Het is bekend dat door een langdurige behandeling met UV-licht een versnelde veroudering van de huid ontstaat en ook een verhoogde kans op huidkanker. Wij raden u aan uw huid goed te controleren. Ontstaan er ongewone plekjes raadpleeg dan uw dermatoloog of huisarts.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling waar u onder behandeling bent.

Isala Dermatologisch centrum
(038) 424 55 06
Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur.

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

23 november 2018 / 6098