Contact
  1. 6176-Stem en of keelklachten: het foniatrisch spreekuur
Coronavirus (COVID-19) Hier vindt u belangrijke informatie over uw afspraak, onderzoek of behandeling.

Uitleg over het onderzoek

Het foniatrisch spreekuur is er voor mensen met stem- en/of keelklachten. Tijdens dit spreekuur onderzoeken en beoordelen een KNO-arts en een logopedist gezamenlijk de klachten. Het voordeel is dat zij hun bevindingen direct naast elkaar kunnen leggen en samen het beste behandelplan kunnen opstellen. Soms kijkt er ook een co-assistent (arts in opleiding) mee. Hier leest u hoe het onderzoek verloopt.

​Het onderzoek

Tijdens het foniatrisch spreekuur brengen we uw stembanden in beeld met een stroboscoop. Dit kan op twee manieren:

  • met een flexibele slangetje (scoop) via de neus;
  • of met een metalen buisje via de mond.

De arts brengt een flexibele scoop in via een neusgat en brengt daarmee uw stembanden in beeld op een monitor. Het makkelijkste gaat dat als u door uw neus blijft ademen. Bij de tweede methode plaatst de arts een metalen buisje (scoop) met een camera in uw mond tot aan de achterkant van uw tong. Uw tong wordt vastgepakt met een gaasje en een beetje naar buiten getrokken om zo een goed beeld te krijgen. In het buisje zit een speciale lamp met camera die de stembanden vergroot en vertraagd in beeld brengen op een monitor. Tijdens het onderzoek, wordt u gevraagd enkele geluiden te maken.

Welke methode de arts gebruikt, hangt af van uw situatie. Als u het ene onderzoek niet goed verdraagt kan altijd worden gekozen voor een andere methode.

Medische illustratie strottenhoofd

Afbeelding 1

Medische illustratie strottenhoofd

Afbeelding 2

Uitleg bij de bovenstaande afbeeldingen
a. strottenklepje (epiglottis)
b. valse stembanden
c. ware stembanden
d. keelholte
e. luchtpijp
f. slokdarm

Medische illustratie stroboscoop
Afbeelding 3: Onderzoek met stroboscoop

Verdoving

Bij het onderzoek via de neus zal de assistente zo nodig de neus van tevoren verdoven met een verdovingsspray of watjes met daarop een verdovingsvloeistof in de neus aan te brengen. Soms is het ook nodig de keel te verdoven met een spray; deze smaakt wat vies. Het voelt alsof uw keel opzwelt, maar dit is niet het geval. Uw keel is door de spray ongeveer 15 à 30 minuten verdoofd, waardoor slikken moeilijker gaat. We adviseren u gedurende 30 minuten niets te drinken of te eten om verslikken te voorkomen.

Na het onderzoek

Nadat uw stembanden goed in beeld zijn gebracht, overleggen de KNO-arts en logopedist, op basis van alle gegevens, wat voor u de beste behandeling is. De behandeling kan bestaan uit logopedie (adviezen en oefeningen), medicijnen, een chirurgische behandeling of een combinatie hiervan.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling waar u onder behandeling bent.

Zwolle

Keel- neus- en oorheelkunde
(038) 424 23 84 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid om de website van de Nederlandse Vereniging voor Keel-, neus- en oorheelkunde te raadplegen via www.kno.nl rubriek 'voorlichting'.

21 februari 2019 / 6176