Contact
  1. 6197-Polygrafie thuis - slaaponderzoek

Een polygrafie meet gedurende één nacht de kwaliteit van de ademhaling. Met dit onderzoek kunnen we vaststellen of er tijdens de slaap momenten zijn waarop u oppervlakkiger gaat ademen (hypopneu), of zelfs even stopt met ademen (ademstop of apneu).

Voor het onderzoek brengt de longfunctieanalist of medisch assistent in Isala Slaapcentrum de meetinstrumenten aan. Daarmee gaat u 's avonds in uw eigen omgeving slapen. Wij verzoeken u zorgvuldig met de slaapapparatuur om te gaan, zodat wij deze in goede staat weer terug krijgen.

Voorbereiding

Voor het onderzoek brengt de longfunctieanalist of medisch assistent in Isala Slaapcentrum de meetinstrumenten aan. Daarmee gaat u 's avonds in uw eigen omgeving slapen. Wij verzoeken u zorgvuldig met de slaapapparatuur om te gaan, zodat wij deze in goede staat weer terug krijgen.

  • Heeft u voor het eerst een slaaponderzoek? Dan staat er een digitale vragenlijst voor u klaar op MijnIsala (inloggen doet u met uw DigiD). Deze vragenlijst gaat over uw slaapritme. Het is de bedoeling dat u deze als voorbereiding op het slaaponderzoek thuis invult.
  • Tijdens de onderzoeksnacht thuis slaapt u in een nauwsluitend T-shirt (geen hemd). Als u deze niet heeft, een pyjamajasje. De sensoren worden met plaktape vastgemaakt op het T-shirt. Wilt u dit shirt al thuis aantrekken? Na het aansluiten van de meetapparatuur kunt u zich niet meer douchen.
  • Voor dames geldt: een gemakkelijk zittende bh die 's nachts kan aanblijven of geen bh. Na het aansluiten van de sensoren kan de bh niet meer uit.
  • Neemt u een wijde trui, wijd overhemd of een wijde jas mee om aan te trekken over de aangebrachte sensoren?
  • Mogelijk maakt u thuis gebruik van zgn. CPAP-apparatuur. Wilt u dan uw masker en slang meenemen?
  • Wilt u nagellak van de nagel van de linker- of rechter ringvinger of kunstnagel (acryl of gel) verwijderen? Dit in verband met een sensor die we aan uw vinger bevestigen. Hiermee meten we het zuurstofgehalte in het bloed en uw hartslag. Bij voorkeur gebruiken wij de vinger van de linkerhand.

Het onderzoek

Aansluiten van de meetapparatuur

De longfunctieanalist of medisch assistent brengt de meetinstrumenten bij u aan, over het T-shirt. U krijgt om de borst en buik elastische banden bevestigd, die uw borst- en buikademhaling meten. Verder krijgt u aan de vinger een sensor, die het zuurstofgehalte in het bloed meet. Alle instrumenten worden aangesloten op een recorder, die u via een band om uw borst draagt.

Medische illustratie meetapparatuur

Afbeelding 1: Voorbeeld van aangesloten meetapparatuur.

De longfunctieanalist of medisch assistent vertelt u ook over de neussensor, die u 's avonds zelf thuis aansluit. Een duidelijke instructie laat zien hoe dat in zijn werk gaat.

Na het bevestigen van de apparatuur gaat u naar huis. U kunt zich vrij bewegen. U kunt niet sporten of (zware) lichamelijke arbeid verrichten; het onderzoek kan hierdoor verstoord worden en eventueel mislukken. U kunt niet douchen en de hand mag niet nat worden. Wij adviseren voor de middag en avond geen activiteiten buitenshuis te plannen. Het is de bedoeling dat u met de aangebrachte instrumenten 's avonds gaat slapen.

Eten, drinken en medicijnen

U kunt eten en drinken en uw medicijnen innemen/gebruiken zoals u gewend bent.

Voor het slapen gaan

Voor het slapen gaan, sluit u de neussensor aan, zoals door de longfunctieanalist of medisch assistent is uitgelegd. Deze sensor meet uw ademhaling gedurende de nacht. Wanneer de apparatuur is aangesloten, hoeft u verder geen bijzondere maatregelen te treffen. U kunt op de voor u gebruikelijke tijd naar bed gaan en weer opstaan. 's Nachts kunt u gewoon naar het toilet gaan. Ook kunt u liggen in de houding die voor u prettig is.

De volgende morgen

U krijgt (mondeling en schriftelijk) instructie mee op welke wijze u de volgende morgen zelf de sensoren kunt verwijderen. U krijgt een tasje mee om alle materialen in te doen.

Slaapapparatuur inleveren

Na het afkoppelen levert u de slaapapparatuur in het bijbehorende tasje tussen 8.00 uur en 9.30 uur 's ochtends in bij de balie van het Isala Slaapcentrum:

Isala, gebouw N
1e verdieping
Dokter Stolteweg 86, Zwolle

Komt u liever vóór 8.00 uur? Dan mag u (vanaf 7.30 uur) het tasje in de brievenbus stoppen. U vindt de brievenbus naast de lift op de 1e verdieping in het Slaapcentrum.

Komt u op een vrijdag voor het aansluiten van slaapapparatuur, dan levert u de slaapapparatuur op maandag voor 9.30 uur ’s ochtends in bij de balie van het Slaapcentrum.

U hoeft de slaapapparatuur niet persoonlijk af te geven, iemand anders mag dit ook voor u doen.

Als u er tegenop ziet om zelf de apparatuur te verwijderen, dan kunt u dit bespreken met de longfunctieanalist of medisch assistent die de apparatuur bij u aansluit.

Test wel geslaagd?

Het kan natuurlijk voorkomen dat u tijdens de nacht wat minder goed slaapt dan anders. Het is echter niet zo dat de test pas geslaagd is als u de hele nacht heeft geslapen.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met het Slaapcentrum. U belt dan met de locatie in Zwolle, óók als u op een andere locatie onder behandeling bent.

Zwolle

088 624 42 17 (bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur)
slaapcentrum@isala.nl

Meppel

t 088 624 42 17 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)

Steenwijk

t 088 624 42 17 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 6197