Contact
  1. 6240-Gebroken pols

Uitleg en behandeling

Een pols kan op drie manieren gebroken zijn. Afhankelijk van de breuk zijn verschillende behandelingen mogelijk. Hier kunt u lezen welke behandelingen er zijn.

De pols wordt gevormd door de uiteinden van het spaakbeen en de ellepijp, samen met de handwortelbeentjes. Bij een gebroken pols gaat het in driekwart van de gevallen om een breuk (fractuur) van het spaakbeen en/of de ellepijp.

Drie soorten breuken

We onderscheiden drie soorten breuken:

  • De 'Colles fractuur' is de meest voorkomende breuk van het spaakbeen. Deze breuk ontstaat wanneer de pols achterover klapt. Dit type breuk komt voor op alle leeftijden, maar vaker bij ouderen. Bij ouderen ligt de breuk meestal buiten het gewricht. Op jongere leeftijd is er een veel grotere kracht nodig om het spaakbeen te breken. Dit veroorzaakt dan uitgebreidere en in het gewricht doorlopende breuken.
  • De 'Smith fractuur' komt veel minder vaak voor. Hierbij is de pols voorover geklapt, maar blijft de breuk buiten het gewrichtsvlak.
  • Bij een 'Barton fractuur' is het voorste of het achterste deel van het gewricht aangedaan. Ook deze breuk komt niet vaak voor.

Klachten gebroken pols

Kenmerken van een gebroken pols zijn:

  • pijn
  • zwelling
  • afwijkende stand
  • de pijn neemt toe bij bewegen.

Hoe ernstig is het?

Als vuistregel geldt dat hoe groter de verplaatsing is en hoe groter de verbrijzeling, des te uitgebreider de schade. Als de breuk doorloopt tot in het gewricht, is dat een teken van grote schade. De kans op voortijdige slijtage van het gewricht neemt daardoor toe. Daarnaast is er een toegenomen kans op scheuren van bandjes in de pols. Hoe uitgebreider de fractuur, des te instabieler de breuk.

Behandeling

Om de fractuur goed te kunnen beoordelen wordt een röntgenfoto gemaakt. Bij jonge mensen met uitgebreidere breuken wordt vaak een aanvullend onderzoek gedaan in de vorm van een CT-scan of MRI-scan. Afhankelijk van de breuk zijn er verschillende manieren om een gebroken pols te behandelen:

Opnieuw zetten (repositie)

De pols wordt opnieuw gezet (repositie), waarna een gipsspalk wordt aangebracht. Het gips moet vier tot vijf weken blijven zitten.

Operatie

De pols wordt met pennetjes of platen en schroeven herstelt. Dit gebeurt via een operatie. Deze vindt meestal plaats in dagverpleging. Het doel van deze operatie is om de pols oefenstabiel te maken, zodat u snel kunt starten met handtherapie en daarnaast een afneembare spalk kunt dragen.

Handtherapie

Voor u begint met oefenen, moet de breuk eerst voldoende vastgegroeid of voldoende gestabiliseerd zijn. Uw chirurg of handtherapeut laat u weten wanneer het zover is. Tijdens het oefenen wordt u begeleid door een ervaren handtherapeut.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling waar u onder behandeling bent.

Zwolle

Hand-polscentrum
088 624  56 36 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 16 november 2022 / 6240