Contact
  1. 6244-Allergologie
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Allergologie is het medisch specialisme dat zich met allergie bezighoudt. Als u allergie heeft, bent u overgevoelig voor bepaalde stoffen in uw omgeving. Als u met deze stoffen in aanraking komt, ontstaat er een sterke afweerreactie van uw lichaam. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Voorbeelden zijn jeuk of vlekjes op de huid, gezwollen oogleden, tranende ogen, een loopneus, kriebel in de neus, niezen, hoesten of benauwdheid.

Chronische neusklachten en allergie

Bij veel mensen met chronische neusklachten speelt allergie een belangrijke rol. Het neusslijmvlies reageert op contact met een bepaalde stof. Het slijmvlies zwelt op en vormt meer slijm. Uw neus gaat dicht zitten of begint te lopen. Vaak moet u ook niezen.

Hoe ontstaan allergische klachten?

Wanneer het lichaam met stoffen in aanraking komt die het als schadelijk herkent, ontstaat er een afweerreactie. Histamine en antistoffen komen vrij om de prikkel onschadelijk te maken. Dat is normaal. Als u allergisch bent, ontstaat er een afweerreactie tegen stoffen waarop andere mensen gewoonlijk niet reageren. De afweerreactie is versterkt en dat veroorzaakt uw klachten. Het is niet duidelijk waarom de één allergisch is en de ander niet. Erfelijkheid kan hierbij een rol spelen.

Voor welke stoffen bent u allergisch?

Stoffen die bij veel mensen allergische klachten veroorzaken, zijn huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren en stuifmeel (pollen) van bomen of gras. U kunt voor een of meer stoffen overgevoelig zijn. Klachten in het (vroege) voorjaar wijzen vaak op een boompollenallergie. Klachten in de zomer en bij droog en zonnig weer wijzen op een graspollenallergie (hooikoorts). Meestal heeft u dan ook last van rode ogen die jeuken en tranen.

Misschien heeft u al gemerkt voor welke stoffen u gevoelig bent. Een bloedonderzoek kan helpen om te kijken of u allergisch bent en, zo ja, voor welke stoffen.

Adviezen

Als u weet welke prikkels uw klachten veroorzaken, kunt u proberen die te vermijden. Bij een allergie voor huisstofmijt kunt u bijvoorbeeld proberen de slaapkamer stofvrij en droog te houden. Soms is het nodig een huisdier weg te doen. Bedenk wel dat de huidschilfers van dieren tot een halfjaar na vertrek van het dier nog in huis aanwezig kunnen zijn. Bij een allergie voor pollen is het vermijden van de prikkel wat moeilijker. In het pollenseizoen kunt u het beste uw ramen gesloten houden (ook 's nachts). Voor het plannen van buitenactiviteiten en vakanties kunt u eventueel rekening houden met het weerbericht. Een speciaal hooikoortsweerbericht op radio en teletekst meldt wanneer er pollen in de lucht zijn. Soms ontstaan allergische klachten door contact met bepaalde stoffen op het werk. Bespreek dan of het mogelijk is uw werkomgeving aan te passen.

Medicijnen

Als het vermijden van prikkels niet mogelijk is of onvoldoende helpt, kunt u medicijnen gebruiken:

  • Als u af en toe allergische klachten heeft, zoals bij hooikoorts, dan kunt u tabletten, neussprays of oogdruppels met antihistaminica gebruiken. Deze werken binnen enkele uren. U hoeft ze niet iedere dag te gebruiken. U kunt het middel toedienen zodra u klachten krijgt of vermoedt dat ze gaan optreden. Ook langdurig gebruik kan geen kwaad. Van sommige antihistaminica tabletten kunt u slaperig worden. De neusspray helpt meestal ook tegen branderige en jeukende ogen. U hoeft dan geen oogdruppels te gebruiken.
  • Als u vrijwel voortdurend allergische of hyperreactieve klachten heeft, kunt u een neusspray met corticosteroïden gebruiken. Corticosteroïden remmen de overgevoeligheid van het slijmvlies. Het medicijn werkt pas na een paar dagen. Gebruik de neusspray minstens vier weken lang iedere dag.
  • Als het voldoende geholpen heeft, kunt u proberen of het ook met minder of zonder medicijnen gaat. Langdurig gebruik kan geen kwaad. Soms kunnen corticosteroïden het slijmvlies kwetsbaar maken, waardoor het gemakkelijk kan gaan bloeden. Als u dan een paar dagen stopt, kan het slijmvlies zich herstellen. Daarna kunt u het middel gerust weer gebruiken.
  • Als u vaak allergische klachten heeft, kunt u in plaats van corticosteroïden ook neussprays en oogdruppels met cromoglicaten gebruiken. Deze zijn minder krachtig, moeten minstens vier keer per dag worden gebruikt en werken pas goed na enkele weken. Omdat cromoglicaten minder bijwerkingen hebben, worden ze geadviseerd bij zwangerschap en borstvoeding.
  • Wanneer uw neus erg dicht zit, kunnen druppels met xylometazoline helpen. Gebruik deze niet langer dan zeven dagen achtereen.

Bij moeilijk te behandelen klachten kan een combinatie van middelen soms helpen.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling waar u onder behandeling bent.

Zwolle

Longgeneeskunde
(038) 424 24 56 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 23 november 2018 / 6244