Contact
  1. 6250-Ergotherapie bij reumatische aandoeningen

Bij reumatische aandoeningen (kortweg: reuma) is sprake van (ontstekingsachtige) aandoeningen van het bewegingsapparaat en de omliggende weefsels en structuren. Gewrichten beschadigen of ontsteken. Bij gewrichtsontstekingen kunnen de banden rondom het gewricht uitrekken. Hierdoor neemt de stabiliteit van het gewricht af. De bekendste vormen zijn artrose en reumatoïde artritis.

Reuma kan u hinderen bij alledaagse handelingen en daarmee uw dagelijks leven danig verstoren. Met ergotherapie leert u hoe u deze activiteiten weer zo goed en zelfstandig mogelijk kunt uitvoeren. De uitgangspunten daarbij zijn dat uw gewrichten zo min mogelijk worden belast om verdere beschadiging van gewrichten te beperken en uw pijnklachten afnemen.

Onderzoek en observatie

Onderzoek

Op het moment dat u bij een ergotherapeut in behandeling komt, start de diagnostische fase. Tijdens deze fase worden er samen met u hulpvragen en doelen opgesteld. Dit wordt gedaan door tijdens de eerste ontmoeting samen met u een dag door te spreken. Samen wordt bekeken welke beperkingen u in het dagelijks leven ervaart. Daarnaast worden er een aantal korte testjes gedaan om duidelijk te krijgen wat de klachten veroorzaakt.

Observatie

Op het moment dat de aard van de klachten en de hulpvraag duidelijk is, vindt er een observatie van het handelen plaats. Hiermee brengen wij in kaart gebracht in hoeverre u wordt beperkt en op welke manier u uw gewrichten gebruikt. Tevens wordt er bepaald of het gebruik van een brace/spalk voor u raadzaam is. De gegevens die vanuit de diagnostische fase naar voren zullen komen, leiden uiteindelijk tot een behandelplan.

Behandeling

  • Tijdens de behandeling wordt ingegaan op de manieren van gewrichtsbescherming. Het gaat erom dat u bij het uitvoeren van de normale dagelijkse activiteiten de gewrichten en spieren zodanig leert gebruiken dat het gewricht die belasting aankan. Op deze manier voorkomt of beperkt u beschadigingen/deformiteit en pijn aan gewrichten en spieren.
  • Het is belangrijk dat u op de hoogte bent van de adviezen voor gewrichtsbescherming en deze toepast in uw dagelijks functioneren.
  • Samen met de ergotherapeut zoekt u naar oplossingen voor problemen die u tegenkomt bij het uitvoeren van activiteiten zoals eten, drinken, aan- en uitkleden, schrijven, huishoudelijke bezigheden, hobby's, uw werk of andere activiteiten die voor u belangrijk zijn. Waar nodig kan de ergotherapeut spalken of braces adviseren of voor u maken.
  • Bij klachten als pijn, stijfheid en vermoeidheid ontstaat ook vaak een kloof tussen wat u wilt of moet doen (belasting) en wat u kunt doen (belastbaarheid). Samen met de ergotherapeut onderzoekt u de mogelijkheden om hierin een acceptabel evenwicht te vinden.
  • De behandeling vindt plaats op de afdeling Ergotherapie.
  • Eventueel kan de ergotherapeut u ook thuis bezoeken en behandelen.
  • Wanneer u binnenkort een afspraak heeft, vindt u tijd en plaats waar u verwacht wordt in uw afspraakbevestiging.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling waar u onder behandeling bent.

Zwolle

Ergotherapie
088 624 26 07 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Ergotherapie
088 624 26 07 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 20 december 2022 / 6250