Contact
  1. 6286-Peniskanker

Peniskanker is een zeldzame vorm van kanker. Er zijn zestig tot tachtig gevallen per jaar in Nederland en het komt vaak voor op oudere leeftijd. De kanker begint meestal op de eikel of op de voorhuid als een soort wrat. Vervolgens kan de tumor zich uitbreiden naar de rest van de penis en naar andere plaatsen in het lichaam.

Klachten en symptomen

Vaak ontstaat een zwelling of een zweer op de eikel of de voorhuid en die blijft hardnekkig bestaan. In de meeste gevallen is peniskanker niet pijnlijk. Vandaar dat mannen zich vaak laat bij een dokter melden met deze verschijnselen. Naar schatting wacht meer dan de helft van de mannen na het ontstaan van de eerste verschijnselen langer dan een jaar wacht voordat ze naar een dokter gaan.

Hoe ontstaat peniskanker?

Peniskanker komt met name voor bij mannen bij wie de voorhuid niet over eikel getrokken kan worden. De kanker ontwikkelt zich dan verscholen achter de voorhuid. Factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan, zijn:

  • roken;
  • een virus dat onder meer tijdens de geslachtsgemeenschap overgedragen kan worden;
  • chronische ontsteking.

Onderzoek

De arts neemt een stukje weefsel weg en laat dit onderzoeken door de patholoog anatoom om vast te stellen of er sprake is van kanker. Als dat zo is, wordt verder onderzoek gedaan om te zien of de kanker zich heeft verspreid naar de lymfklieren in de liezen en in het bekken. Ook wordt onderzocht of er uitzaaiingen zijn naar andere organen.

Behandeling

De behandelmethode hangt onder meer af van de plaats en de grootte van het gezwel, of er wel of niet uitzaaiingen zijn en uw algemene gezondheid. Als de tumor kan worden verwijderd, verwijdert de arts een gedeelte van de penis of de gehele penis. Ook is radiotherapie een mogelijkheid waarbij eventueel de penis behouden kan worden. Mogelijk moet u voor de behandeling naar een gespecialiseerd ziekenhuis.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling waar u onder behandeling bent.

Zwolle

Urologie
088 624  27 40 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 6286