Contact
  1. 6311-Boutonnière (knoopsgatmisvorming)

Dwangstand van de vinger

Bij boutonnière staat de vinger in een dwangstand. Als dit niet wordt opgelost, kan de hele hand slechter gaan functioneren. Hier lichten wij de behandeling toe.

Wat is boutonnière?

Boutonnière (knoopsgatmisvorming) is een dwangstand van de vinger. Hierbij staat het gewrichtje tussen het eerste en tweede kootje in gebogen stand en het gewrichtje tussen het tweede en het eindkootje in overstrekte stand (afbeelding 1). Hierdoor wordt de vinger onbruikbaar, wat de functie van de hele hand belemmert.

Medische illustratie boutonnière

Afbeelding 1: Boutonnière (knoopsgatmisvorming)

Oorzaak

Boutonnière kan ontstaan door een trauma (ongeluk) of een ziekte, bijvoorbeeld reuma. De strekpees scheurt af bij de aanhechting boven het tweede kootje. Dit kan bijvoorbeeld als u uw vinger met een mes of glas verwondt (open boutonnière) of als u uw vinger hard stoot (gesloten boutonnière). Soms trekt de strekpees een stukje bot mee. Dan is de pees is nog wel heel, maar het bot niet meer.

Verschijnselen

Behalve de pijn als gevolg van het snijden of harde stoten hebt u aanvankelijk geen klachten. Wel staat het middelste gewricht meestal al in de hierbovengenoemde buigstand.

In een later stadium kunt u het middelste gewricht helemaal niet meer strekken. Hierdoor ondervindt u steeds meer beperkingen in de functie van uw vinger en hand.

Behandeling

Het doel van de behandeling is dat u uw vinger weer optimaal kunt strekken en buigen. Hiervoor zet de handtherapeut uw vinger in een gestrekte stand vast, zodat de strekpees weer aan elkaar kan groeien. Soms is hiervoor een operatie nodig.

Na zes of acht weken spalktherapie start u met oefentherapie, waarbij u het buigen en strekken van uw vinger langzaam opbouwt. Afhankelijk van de vorderingen past de handtherapeut de oefeningen aan.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling waar u onder behandeling bent.

Zwolle en Heerde

Hand-polscentrum
088 624 56 36

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 6311