Contact
  1. 6313-Gesloten buigpeesletsel

Informatie over de behandeling

Een buigpeesletsel ontstaat vaak tijdens sporten (vingertop blijft achter shirt van tegenstander haken). Snelle diagnose is belangrijk. Hier lichten wij de behandeling toe.

Wat is buigpeesletsel?

Soms scheurt een buigpees spontaan af (afbeelding 1). Meestal is dat de diepe buigpees van de ringvinger. Deze scheurt dan los van het bot, zonder dat er een open wond of trauma is. Soms scheurt ook een botfragment mee af met de pees.

Medische illustratie buigpeesletsel

Afbeelding 1: gesloten buigpeesletsel.

Oorzaken

Over het algemeen ontstaat gesloten buigpeesletsel tijdens sporten. Klassiek is de tackle bij rugby waarbij de vingertop blijft haken achter het shirt van de tegenstander.

Verschijnselen

De diagnose is door middel van eenvoudig lichamelijk onderzoek vast te stellen. De diagnose wordt meestal laat gesteld. Soms omdat er niet altijd aan gedacht wordt of omdat de patiënt in eerste instantie denkt dat het wel meevalt.

Het uiteinde van de pees is soms voelbaar in de handpalm of in de vinger en zwelt gedurende de eerste dagen op. Dit kan de resterende functie van de vinger beperken.

Behandeling

Gesloten buigpeesletsel is op verschillende manieren te behandelen.

Botankers

Wanneer de diagnose snel gesteld wordt, kan de pees soms nog direct teruggeplaatst worden op het bot. Vaak wordt dit gedaan met behulp van botankers.

Operatie, peesreconstructie en handtherapie

Indien de pees te lang geleden (meer dan 72 uur) is afgescheurd, zijn er verschillende opties.

  • De pees kan operatief worden verwijderd.
  • De arts en u kunnen besluiten niets te doen.
  • Er kan een peesreconstructie verricht worden.

De arts zal met u bespreken wat de voor- en nadelen van deze opties zijn.

Een peesreconstructie is een intensief traject met veel handtherapie en minimaal twee operaties. Deze vinden meestal plaats in dagverpleging.

  • Eerst moet er een tunneltje gemaakt worden voor de pees. Daarvoor wordt een 'spacer' gebruikt, een siliconen buisje dat op de oude plek van de pees wordt gelegd.
  • Na acht tot twaalf weken volgt een tweede operatie waarbij een pees uit de arm of het been wordt getransplanteerd naar de vinger. Op die manier kunt u uw vinger weer buigen en strekken.

Na de operatie

Om te voorkomen dat er verklevingen tussen de buigpezen ontstaan, is het belangrijk om meteen en op een verantwoorde manier met uw vinger te gaan oefenen onder begeleiding van een handtherapeut.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling waar u onder behandeling bent.

Zwolle

Hand-polscentrum
088 624 5 6  36 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 6313