Contact
  1. 6319-Handrevalidatie

Wat doet de revalidatiearts?

​Bij complexe problemen wordt een revalidatiearts bij uw behandeling betrokken. Hier leggen wij uit wat u van hem kunt verwachten.

Uitleg

Voor de meeste aandoeningen aan uw hand, pols of onderarm komt u onder behandeling van een (plastisch) chirurg en/of een handtherapeut. Bij complexe problemen wordt ook de revalidatiearts vanaf het begin bij uw behandeling betrokken.

Over het algemeen wordt de revalidatiearts in een later stadium ingeschakeld. Bijvoorbeeld als u ondanks alle inspanningen hinder blijft ondervinden van uw aandoening. Dit kan van invloed zijn op uw bewegingsvrijheid en alledaags functioneren. De revalidatiearts helpt u dan verder.

Bekend met uw situatie

De revalidatiearts kan op elk moment van uw behandeling ‘instappen’. Samen met de plastisch chirurgen en handtherapeuten houden de revalidatieartsen regelmatig een multidisciplinair overleg. Hierin bespreken zij de voortgang van alle patiënten met elkaar. De revalidatiearts ‘kent’ u dus al.

Revalidatiemogelijkheden

De revalidatiearts stelt een functionele diagnose en prognose. Dit houdt in dat hij kijkt welke richting uw klachten op gaan en in hoeverre deze in uw leven acceptabel (kunnen) zijn. Dit hangt onder meer af van uw leeftijd en het werk dat u doet. Op basis van zijn diagnose bepaalt hij de volgende stappen.

Mogelijkheden zijn:

  • Begeleidende gesprekken, voorlichting en oefentherapie.
  • Injectietherapie om pijn en ontstekingen te bestrijden.
  • Verwijzen naar andere specialisten. Bijvoorbeeld de reumatoloog voor gewrichtsaandoeningen of de neuroloog voor zenuwaandoeningen.
  • Adviseren van de bedrijfsarts over belasting en belastbaarheid, zodat u de terugkeer naar uw werk gefaseerd kunt opbouwen.

Verbindende factor

De revalidatiearts is vaak de verbindende factor tussen de verschillende professionals.

  • Binnen het Hand-polscentrum tussen de plastisch chirurgen en handtherapeuten.
  • Tussen het Hand-polscentrum en andere medewerkers van Isala, zoals de fysiotherapeut of ongevalchirurg.

Bij complexe stoornissen is de revalidatiearts uw behandelend arts die ook de verwijzingen regelt.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling waar u onder behandeling bent

Zwolle en Heerde

Hand-polscentrum
088 624 56 36 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 - 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 6319