Contact
  1. 6320-Ziekte van Kienböck

De behandelmogelijkheden

Bij slijtage van de pols door de ziekte van Kienböck zijn verschillende behandelmogelijkheden. Hier zetten we ze op een rij.

Wat is de ziekte van Kienböck?

De ziekte van Kienböck is een aandoening van het maanvormig bot. Dit bot krijgt problemen met de bloedtoevoer, waardoor het uiteindelijk afsterft en inzakt. Daardoor slijt het polsgewricht.

Medische illustratie ziekte van kienböck

Afbeelding 1: ziekte van Kienböck

In deze folder lichten we de behandeling toe. De ziekte werd voor het eerst beschreven in 1843 in de Franse literatuur. Radioloog Robert Kienböck verbond zijn naam eraan. De oorzaak van deze ziekte is niet bekend.

Verschijnselen

Vanaf het begin heeft u veel pijn aan de pols. Vaak wordt de aandoening dan nog niet herkend omdat een röntgenfoto nog een normaal beeld geeft. Alleen een MRI-scan met contrast kan de ziekte dan aantonen.

  • Wanneer de ziekte in een later stadium komt, ontstaat er een verminderde beweeglijkheid van de pols en pijn aan de rugzijde van de pols in het midden. Dit gebied is tevens drukpijnlijk.
  • De klachten verergeren bij inspanning en handwerk.
  • Kienböck komt het meest voor bij jonge mannen en vooral vrouwen tussen de 20 en 40 jaar.
  • Ook komt de aandoening vaker voor bij mensen met een te korte ellepijp.

Diagnose

Om te bekijken in wel stadium de ziekte is, kan een röntgenfoto gemaakt worden. Een MRI-scan geeft de meeste informatie over de bloedvoorziening in het maanvormig bot, het hoogteverlies en eventuele slijtage. Een CT-scan en/of botscan kunnen soms extra informatie geven.

Operatie

Er zijn zeer veel behandelingen beschreven voor de ziekte van Kienböck. De ziekte van Kienböck is op de volgende manieren te behandelen. De operaties vinden meestal plaats in dagverpleging.

Vroege fase

  • Revascularisatie is een methode om de bloedtoevoer naar het maanvormig bot te herstellen. Dit doen we met behulp van een bottransplantaat uit het spaakbeen.
  • Verder is radiusverkorting (inkorting van het spaakbeen) een optie.

Late fase

Wanneer het maanvormig bot gebarsten is, een fors hoogteverlies laat zien en/of wanneer er sprake is van artrose, zijn dit de behandelmogelijkheden:

  • het weghalen van de eerste rij handwortelbeentjes
  • het vastzetten met behulp van een metalen plaat
  • het vervangen van het polsgewricht.

Na de behandeling

Na de operatie krijgt u eerste enkele weken gips. Daarna wordt gestart met handtherapie.
Ook wanneer u alleen gips krijgt (en dus niet geopereerd bent), wordt u na de gipsbehandeling begeleid door een handtherapeut.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling waar u onder behandeling bent

Zwolle en Heerde

Hand-polscentrum
088 624 56 36 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 - 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 6320