Contact
  1. 6326-Zenuwletsel

Handencentrum

​Zenuwletsel is te herkennen aan een verminderd gevoel of het minder goed kunnen bewegen van de hand. Bij uitval van een zenuw moet binnen 72 uur worden geopereerd. Hier leest u er meer over.

Uitleg

Zenuwletsel komt veel voor. Toch worden zenuwletsels vaak gemist, omdat alle aandacht op dat moment naar de wond gaat en er onvoldoende aan wordt gedacht of op wordt getest.

Medische illustratie zenuwletsel in hand

Afbeelding 1: Zenuwletsel.

Oorzaak

Zenuwletsel ontstaat meestal door een scherpe verwonding door bijvoorbeeld glas of een mes. Soms wordt een zenuw ook beschadigd door scheur- of bijwonden.

Verschijnselen

Kenmerkend is de directe uitval van een zenuw, waardoor u merkt dat u plaatselijk niets meer voelt of uw vingers of hand minder goed kunt bewegen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van lichamelijk onderzoek. De arts zal met een naald aan de zijkant van de vinger prikken. Door aan te geven of u de prik wel of niet voelt, kan worden bepaald of er sprake is van zenuwletsel.

Operatie

De aandoening is alleen met een operatie te behandelen. Binnen 72 uur is een zenuw met behulp van microchirurgische technieken onder de microscoop te hechten. De draadjes die hiervoor worden gebruikt zijn zeer dun, vaak kleiner dan 0,01 millimeter en nauwelijks met het blote oog te zien.

Na een aantal dagen trekt de zenuw zich terug en wordt het al lastiger om de uiteinden aan elkaar te maken. Dan is soms een zenuwtransplantatie nodig. Hiervoor zijn twee mogelijkheden:

  • De zenuw wordt uit het been of de arm gehaald.
  • Een bloedvat of een speciaal kunststof zenuwbuisje kan worden gebruikt als overbrugging.

Resultaat

Het herstel na zenuwletsel is wisselend. Voor een zo goed mogelijk herstel is een uitgebreide revalidatie heel belangrijk.

  • Na het vijftiende levensjaar nemen de resultaten snel af. Dat komt voornamelijk omdat onze hersenen zich steeds minder goed kunnen aanpassen aan de informatie die binnenkomt. Bij een gehechte zenuw komt het signaal namelijk volledig verward aan bij de hersenen.
  • Het duurt lang voor het resultaat van zenuwherstel beoordeeld kan worden. De zenuw moet helemaal uitgroeien vanaf de plek waar deze hersteld is naar het doelorgaan (vingertop, huid of spier). Afhankelijk van de afstand kan dit een half jaar tot een jaar duren. Koude-intolerantie (pijn en of verkleuren bij kou) treedt vaak op en herstelt over het algemeen niet of nauwelijks.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling waar u onder behandeling bent

Zwolle en Heerde

Hand-polscentrum
088 624 56 36 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 - 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 6326