Contact
  1. 6367-Werkgerelateerde huidaandoeningen

Sommige huidaandoeningen zijn werkgerelateerd. Zoals een kapster die allergisch raakt voor haarverf en een metselaar met een allergie voor cement. Om dit soort gevallen (en erger) te voorkomen, hebben we een preventie- en behandelprogramma. U kunt door uw bedrijfsarts naar het Dermatologisch centrum worden verwezen voor arbeidsgerelateerde klachten. Lees er meer over in deze folder. 

Vaak voorkomende klachten

Bekende werkgerelateerde klachten zijn:

  • handeczeem;
  • allergisch contacteczeem;
  • foto(contact)dermatosen, veroorzaakt door gewoon licht of UV-licht;
  • microklimaat eczeem (temperatuur, luchtvochtigheid, etc.).

Ook bepaalde vormen van huidkanker kunnen werkgerelateerd zijn.

Werkt u veel met uw handen in het water of met allergenen, dan heeft u een verhoogd risico op handeczeem en allergisch contacteczeem. Risicogroepen zijn bijvoorbeeld kappers, bakkers, bloemisten, metaalbewerkers, metselaars, schoonmakers en medewerkers in de gezondheidszorg. Voor risicogroepen van werkgerelateerde huidklachten en mensen die door huidklachten (langdurig) niet kunnen werken, hebben we een preventie- en behandelprogramma.

Dienstverlening

Eén van onze dermatologen houdt een speciaal spreekuur in het Dermatologisch centrum. U kunt er terecht voor algemene preventie, diagnose, onderzoek en begeleiding, eventueel specifiek werkplekgericht. Zo nodig kunnen wij aanvullend onderzoek en behandeling uitvoeren.

U kunt van ons de volgende dienstverlening verwachten:

 Tabel bij folder werkgerelateerde huidaandoeningen
Dienst Toelichting

Spreekuur arbeidsdermatoloog

Tijdens het spreekuur voeren we een intakegesprek, specifiek gericht op werkgerelateerde huidklachten. Bij het spreekuur is de arbeidsdermatoloog aanwezig en een arbeidsdermatologisch consulent. U heeft een verwijzing van uw bedrijfsarts nodig.
Spreekuur consulent Tijdens het spreekuur voeren we een intakegesprek, specifiek gericht op werkgerelateerde huidklachten. Bij het spreekuur is de arbeidsdermatoloog aanwezig en een arbeidsdermatologisch consulent. U heeft een verwijzing van uw bedrijfsarts nodig.  
Allergologisch onderzoek​

​Bij een vermoede contactallergie wordt u getest met een plakproef (epicutane allergietest). U krijgt pleisters op uw rug met daaronder de stoffen waarvoor u waarschijnlijk allergisch bent.

Zijn er voor de test bijzondere testallergenen nodig, dan bereiden en analyseren we deze. Hiervoor hebben we een apotheek. Ook hebben we contact met de Nationale Allergenenbank.

​Werkplekonderzoek ​We analyseren op uw werkplek welke allergene, fysische en chemische risicofactoren er zijn. Welke arbeidsomstandigheden kunnen bij u huidklachten (gaan) veroorzaken?
​Behandeling ​Afhankelijk van de diagnose wordt u behandeld; u krijgt bijvoorbeeld medicatie voorgeschreven. Zo nodig betrekken we ander disciplines hierbij, zoals de afdeling Longziekten, Keel- Neus- en Oorheelkunde, Orthopedische chirurgie en Revalidatiegeneeskunde.
Beroepsgerichte voorlichting​ ​U krijgt individuele voorlichting over preventie en behandeling van huidaandoeningen (zie 'spreekuur consulent'). Ook kunnen we groepsvoorlichting  verzorgen.

Kosten

De kosten voor deze diensten zijn in beginsel voor het bedrijf waar u werkt. Uw bedrijfsarts kan hiervoor contact met ons opnemen.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling waar u onder behandeling bent.             

Zwolle

Dermatologisch centrum
088 624 55 06 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Wilt u meer weten over werkgerelateerde huidklachten, kijk dan ook op:
www.necod.nl
www.beroepsziekten.nl

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 6367