Contact
  1. 6440-Incontinentie

In Nederland hebben ruim 600.000 mensen incontinentieklachten. Iedereen kan ermee te maken krijgen; jong, oud, man of vrouw. Hier leest u over de klachten, oorzaken en behandeling van incontinentie.

Blaas

De blaas dient als opslag voor urine. Het is een min of meer bolvormig, elastisch reservoir dat de urine verzamelt die vanuit de nieren via de urineleiders wordt aangevoerd. De blaas ligt onder in het bekken. Leeg is de blaas niet veel groter dan een biljartbal. Bij volwassenen kan de blaas gemiddeld 400 ml urine bevatten. Als de blaas helemaal gevuld is, ontstaat door de rekking van de blaaswand een prikkel tot plassen. De sluitspier van de blaas verslapt en de urine wordt door samentrekking van de blaasspier via de plasbuis uit het lichaam geloosd.

Incontinentie

Incontinentie houdt in: onwillekeurig urineverlies, ofwel ‘je plas niet meer op kunnen houden’. Het is geen ziekte, maar het gevolg van een verstoring van de vulling van de blaas of van problemen tijdens de lozing van urine. Meestal werken de blaasspier, de plasbuisspieren, of de bekkenbodemspieren niet goed meer. Dit kan allerlei oorzaken hebben.

Maak urineverlies bespreekbaar

Onwillekeurig urineverlies heeft vaak ingrijpende gevolgen voor de persoon die incontinent is. Het kan zelfs een sociale handicap worden. Mensen die incontinent zijn, praten uit verlegenheid liever niet over hun klachten. Slechts 28 procent van hen vraagt om hulp. Voor een deel heeft dit te maken met het feit dat de behandelmogelijkheden vaak niet bekend zijn. Toch zijn er verschillende mogelijkheden om de aandoening te verminderen of zelfs te genezen.

Heeft u ongewild urineverlies, wees dan niet bang om het probleem te bespreken met uw huisarts. Hij of zij kan u zo nodig doorverwijzen naar de uroloog.

Vormen van incontinentie

Niet iedereen heeft last van dezelfde vorm van incontinentie. Er zijn drie soorten die elk specifieke klachten geven: 

  • Inspanningsincontinentie: u verliest urine bij lichamelijke inspanning, zoals traplopen, tillen, hoesten, niesen, lachen en plotselinge houdingveranderingen. 
  • Aandrangincontinentie: u wordt plotseling overvallen door de drang om te plassen en u moet heel vaak plassen. 
  • Overloop- of druppelincontinentie: u verliest urine zonder dat u aandrang heeft gevoeld om te plassen. Dit urineverlies ontstaat door een overvolle blaas.

Incontinentie bij vrouwen

Bij vrouwen komen de klachten het vaakst voor. Ongeveer één op de vier vrouwen heeft een vorm van incontinentie. Deze vrouwen kunnen naar het Bekkenbodemcentrum van Isala dat speciaal is toegespitst op de behandeling van incontinentie. De urologen maken deel uit van het medisch team van het Bekkenbodemcentrum.

Voorlichtingsfilm over inspanningsincontinentie

Hier vindt u een portret van een patiënt met inspanningsincontinentie. Zij vertelt over de impact van ongewild urineverlies op het dagelijks leven en de behandeling ervan.

Screenshot video bekkenbodemklachten stressincontinentie

 

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Urologie
088 624 27 40 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
info.urologie@isala.nl   

Meppel

Urologie
088 624 96 33 bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 10 maart 2022 / 6440

Gerelateerde folders