Contact
  1. 6443-Aandrangincontinentie

Bij aandrangincontinentie komt de drang om te plassen heel plotseling opzetten. U moet er meteen gehoor aan geven en naar het toilet gaan. Hier leest u over de klachten, oorzaken en behandeling van aandrangincontinentie.

Blaas

De blaas dient als opslag voor urine. Het is een min of meer bolvormig, elastisch reservoir dat de urine verzamelt die vanuit de nieren via de urineleiders wordt aangevoerd. De blaas ligt onder in het bekken. Leeg is de blaas niet veel groter dan een biljartbal. Bij volwassenen kan de blaas gemiddeld 400 ml urine bevatten. Als de blaas helemaal gevuld is, ontstaat door de rekking van de blaaswand een prikkel tot plassen. De sluitspier van de blaas verslapt en de urine wordt door samentrekking van de blaasspier via de plasbuis uit het lichaam geloosd.

Aandrangincontinentie

Deze vorm van incontinentie wordt ook wel ‘urge-incontinentie’ genoemd. In één op de drie gevallen gaat aandrangincontinentie samen met inspanningsincontinentie. Dit noemen we ‘gemengde incontinentie’. Aandrangincontinentie blijkt een grotere psychosociale invloed te hebben dan inspanningsincontinentie.

Klachten

U kunt de aandrang tot plassen niet onderdrukken: u moet er meteen gehoor aan geven en naar het toilet gaan. De aandrang wordt vaak opgewekt door contact met water of kou, of door alleen maar de sleutel in het slot te steken wanneer u thuiskomt. Soms is de aandrang zo sterk of plotseling, dat u het toilet niet op tijd haalt. Ook moet u heel vaak plassen, zowel overdag als 's nachts. Elk half uur is niet ongebruikelijk.

Oorzaken

De oorzaak van aandrangincontinentie is nog onbekend. Overactiviteit van de blaas speelt een rol. Wel is duidelijk dat deze vorm van urineverlies toeneemt met de leeftijd.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij aandrangincontinentie:

  • bekkenfysiotherapie: training van de blaas en de bekkenbodemspieren;
  • medicatie, vaak in combinatie met bekkenfysiotherapie en blaastraining;
  • operatie: door een injectie van Botox in de blaasspier, door neuromodulatie of een blaasvergrotende operatie.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Urologie
088 624 27 40 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
info.urologie@isala.nl   

Meppel

Urologie
088 624 96 33 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 10 maart 2022 / 6443