De urineleider (ureter) is de buis die loopt tussen de nier en de blaas. Elke nier heeft zijn eigen urineleider. Normaal gesproken is een urineleider overal even wijd. We spreken van vernauwing als door obstructie (verstopping) de doorgang van de urineleider nauwer is geworden, waardoor problemen in de afvloed van urine zijn ontstaan. In deze folder leest u meer informatie over de behandeling. Zo bent u goed voorbereid.
Een geleidelijke vernauwing van de urineleider geeft weinig of zelfs helemaal geen klachten. Zo’n vernauwing komt vaak pas aan het licht bij afwijkende uitslagen van bloedonderzoek of radiologisch onderzoek dat om andere redenen bij u is gedaan. Bijvoorbeeld een echo of een scan. Als door de vernauwing de urine niet meer goed van de nier naar de blaas kan stromen, zorgt dat voor stuwing in de nier. Dit kan pijn geven in uw zij. Ook kan de werking van de aangedane nier hierdoor op termijn minder worden.
Eén van de meest voorkomende oorzaken van vernauwing is obstructie (verstopping) van de urineleider, door een niersteen die in de urineleider geklemd zit. Hierdoor kan de urine er niet meer langs en zet het urineverzamelsysteem uit. Dit is merkbaar als stuwing van de nier. Soms is de urineleider van buitenaf dichtgedrukt met vernauwing als gevolg, bijvoorbeeld door een tumor in de onderbuik of door uitzaaiingen van een tumor ergens anders in de buik. Een minder vaak voorkomende oorzaak is een vernauwing in de urineleider door littekenvorming door eerdere operaties in- of aan de urineleider.
Als er stuwing optreedt in de urineleider, is opheffen van de vernauwing noodzakelijk. Als de oorzaak van de vernauwing niet eenvoudig kan worden opgelost, is het soms noodzakelijk om een slangetje in de gestuwde nier te plaatsen. Dit kan op twee verschillende manieren:
Na het inbrengen van een dubbel J katheter of nefrostomiekatheter, vindt verder onderzoek plaats naar de oorzaak van de obstructie. Meestal volgt dan een behandeling om de vernauwing op te heffen. Nierstenen die de urineleider verstoppen, worden bijvoorbeeld behandeld. Zo is op termijn het slangetje niet meer nodig.
Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:
088 624 27 40 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
Mailen mag ook: info.urologie@isala.nl.