Contact
  1. 6596-Drukmeting in de spieren

Soms zijn blessures of klachten te wijten aan te hoge druk in uw spieren (het inspanningsgebonden compartimentsyndroom). Het inspanningsgebonden compartimentsyndroom is een blessure die veroorzaakt wordt door te hoge druk in een spiergroep. Met een drukmeting tijdens inspanning kunnen we onderzoeken of de druk in een spiergroep te hoog is.

Voor het onderzoek

Om u voor te bereiden op het onderzoek vragen wij u:

  • Geen langdurige rust te nemen. Het is beter om de klachten die u heeft voor het onderzoek op te wekken.
  • Uw benen te ontharen als u behaarde benen heeft.

Het onderzoek

Voorafgaand aan de meting krijgt u een plaatselijke verdoving in de spier. Hierna wordt een dun slangetje (slit-katheter) aangebracht en middels een druksensor aangesloten op een monitor. Het slangetje en de sensor worden met tape aan uw been bevestigd.

Bij klachten in de onderbenen meten we de druk terwijl u in verschillende houdingen op een krukje zit. Dit herhalen we terwijl u staat. Hierna gaat u vijf minuten wandelen op een lopende band met een snelheid van 4,5 kilometer per uur, gevolgd door vijf minuten hardlopen met een snelheid van 7,5 km/uur. Vervolgens volgen we gedurende vijf minuten het drukverloop in rust.

Indien de klachten op een andere manier worden uitgelokt (bijvoorbeeld door te fietsen of bij schaatspassen) kunnen we dit proberen. Bij klachten in de armen of handen volgen we uiteraard een ander protocol. We proberen een belasting te creëren die de klachten opwekt.

Na het onderzoek

Normaal gesproken kunt u zonder problemen uw dagelijkse activiteiten hervatten. Ook autorijden is over het algemeen geen probleem. Wel kunt u nog enige tijd na het onderzoek wat pijn of een zwaar gevoel in de spieren houden. Dit hoort na enige dagen te verdwijnen. In de meeste gevallen is het beter om de spieren na het onderzoek gewoon te gebruiken in plaats van totale rust te houden.

De uitslag

De uitslag van de meting is soms aansluitend aan het onderzoek te geven. In sommige gevallen is er meer tijd of overleg nodig. Wat een positieve test voor u voor gevolgen heeft, bespreekt uw verwijzend/behandelend specialist met u.

Bijwerkingen

Hoewel de kans op bijwerkingen klein is, is het belangrijk dat u deze herkent:

  • Het wondje van de aanprikplek kan geïnfecteerd raken.
  • Een bloedvat in het compartiment kan geraakt worden met een bloeding tot gevolg. Hierdoor kan de meting onbetrouwbaar zijn.
  • Een zenuw kan geraakt worden met als gevolg (tijdelijke) gevoelsstoornis of bijvoorbeeld het onvermogen de voet op te tillen.
  • Een enkele keer mislukt de meting door een onbekende oorzaak. Het onderzoek moet dan op een ander moment herhaald worden.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Sportgeneeskunde
088 624  56 89 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
sportgeneeskunde@isala.nl

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 6596