Contact
 1. 6619-Lipoedeem
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

​Lipoedeem betekent letterlijk ‘vetzwelling’. Het is een chronische aandoening van het vetweefsel, die vrijwel uitsluitend bij vrouwen voorkomt. Bij mannen wijst lipoedeem op een hormonale stoornis. Hier leest u meer over het ontstaan van lipoedeem, de verschijnselen, klachten en behandeling.

Bij lipoedeem (lipohypertrofie) is er sprake van een ongelijkmatige vetverdeling over het lichaam. De afwijking komt voornamelijk voor aan de benen, soms ook aan de armen. Bij een aantal patiënten is er naast lipoedeem ook sprake van lymfoedeem. Vaak worden bij patiënten met lipoedeem andere klachten gezien zoals moeheid, pijn bij aanraking van de huid en snelle overbelasting. Van deze hoeft u zich niet eens bewust te zijn.

In het Isala Dermatologisch centrum zijn huid- en oedeemtherapeuten aanwezig die gespecialiseerd zijn in de behandeling van oedeem. Tijdens een eerste consult worden uw klachten in kaart gebracht en wordt er voor u een persoonlijk behandelplan opgesteld. Door een goede afstemming en samenwerking met de dermatologen kunnen we u optimale zorg leveren.

Oorzaak

De oorzaak van lipoedeem is niet bekend. Erfelijke factoren spelen vaak een rol. Naast de abnormale vetverdeling zijn er aanwijzingen dat een verminderde afvoer van weefselvocht (lymfe) in combinatie met verslapping van het bindweefsel ook een rol spelen. Daardoor kan in de loop van de tijd een combinatie ontstaan van lipoedeem en lymfoedeem. Dit wordt lipolymfoedeem genoemd.
Ook is bij lipoedeem meestal sprake van een zwak houdings- en bewegingsapparaat waarbij de banden (enkels, voeten, knieën) vaak zwak zijn. Bij fysiotherapeutisch onderzoek wordt dan vaak verminderde spierkracht vastgesteld; zwakke gewrichten en steunweefsel. U kunt ook last hebben van doorgezakte voeten.

Factoren die lipoedeem verergeren

 • aanleg tot overgewicht/vetzucht;
 • het eten van te veel calorieën ('verkeerde voeding');
 • hormonale factoren;
 • lang zitten of staan;
 • te weinig spierarbeid;
 • warmte;
 • aanwezigheid van lymfoedeem/veneus oedeem;
 • veranderd zelfbeeld.

Verschijnselen

Lipoedeem wordt meestal zichtbaar aan het eind van de puberteit, vooral aan de onderbenen, heupen, dijen, binnenkant van de knieën en in mindere mate de onderarmen. Opvallend is het ontbreken van zwelling aan de hand- en voetrug, dat wel aanwezig is bij lymfoedeem en veneus oedeem. Bij lipoedeem voelt de huid in de eerste jaren zacht aan. Maar in de loop der tijd kunnen, vooral als er sprake is van overgewicht, veranderingen in het onderhuidse vetweefsel optreden. De huid wordt hierbij stugger en onregelmatiger, vooral als er sprake is van overgewicht. Als gevolg hiervan kan er zwelling ontstaan, die wel door vocht wordt veroorzaakt.

In tegenstelling tot andere vormen van oedeem, kunnen er bij lipoedeem geen deukjes in de huid worden gedrukt. Bij lipoedeem kunnen aan de dijbenen fijne putjes ontstaan, in de volksmond ook wel ‘sinaasappelhuid’ of ‘cellulitis’ genoemd. Door een verhoogde kwetsbaarheid van de haarvaatjes in het vetweefsel kunnen bloeduitstortingen eerder optreden. Een koud gevoel, vooral van de onderbenen, is een veel gehoorde klacht.

Lipoedeem moet worden onderscheiden van lymfoedeem. Bij lymfoedeem is pijn een weinig voorkomende klacht.

Lipoedeem vormt voor veel vrouwen een zware psychische belasting met vooral gevoelens van schaamte. Veel patiënten verbergen hun benen door het dragen van lange broeken.

Klachten

Vrijwel altijd is er sprake van een pijnlijk, gezwollen gevoel in het aangedane deel van de benen. De huid, vooral van de scheenbenen is erg gevoelig. Vooral voor druk van buitenaf (bijvoorbeeld pijn bij het dragen van steunkousen). Een koud gevoel, vooral van de onderbenen, is een andere veel gehoorde klacht. De klachten nemen in de loop van de dag toe, vooral bij warmte.

Een andere veel gehoorde klacht is moeheid; lichamelijke inspanning is moeilijk. U bent zich hier wellicht niet eens bewust van; vaak vinden patiënten dat de spieractiviteit ruim voldoende is.
Na lang staan of zitten kan aan het eind van de dag enige zwelling van de voeten optreden. Blijvende zwelling van de voeten kan wijzen op een beginnend, bijkomend lymfoedeem. Hoog leggen van het been, doet bij lipoedeem de klachten niet afnemen. Langer bestaand lipoedeem en overgewicht kunnen een extra belasting betekenen van de gewrichten. Daardoor komen voet-, knie- en heupklachten bij lipoedeem vaker voor dan bij gezonde personen.

Tips 

 • Let op voor het ontstaan van overgewicht. Toename van vet op de plaatsen van lipoedeem zal door een dieet niet meer verdwijnen! Volg bij overgewicht een dieet om toename te voorkomen. Bij een normaal lichaamsgewicht heeft afvallen geen effect op het lipoedeem.
 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging (fietsen, lopen, zwemmen enzovoort).
 • Draag overdag zo nodig aangemeten steunkousen om extra vochtvorming tegen te gaan en afvoer van lymfe te bevorderen. Steunkousen zijn altijd nodig als er tevens sprake is van lymfoedeem of veneus oedeem, bijvoorbeeld na een trombosebeen. Steunkousen bij lipoedeem zullen in het begin vrijwel altijd als pijnlijk worden ervaren.

Contact

Heeft u interesse in een behandeling? Maak dan gerust een afspraak voor een intakegesprek. U wordt dan onderzocht door een huidtherapeut, die bepaalt of u in aanmerking komt voor een behandeling met de vaatlaser. Ook bespreekt de huidtherapeut de kosten met u. Als u op basis van dit intakegesprek besluit om tot behandelen over te gaan, maken wij een behandelingsafspraak met u. Er worden dan ook foto’s gemaakt van de uitgangssituatie. Voor een afspraak met de huidtherapeut heeft u meestal geen verwijsbrief van uw huisarts of specialist nodig. De laserbehandeling vindt plaats op de afdeling Cosmetische dermatologie en Huidtherapie van het Dermatologisch centrum.

Zwolle

Cosmetische dermatologie en huidtherapie
(038) 424 79 52 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

23 november 2018 / 6619