Contact
  1. 7114-Sportadvies na revalidatietraject

Advies bij lichamelijke beperking of chronische ziekte

Bij het Sportloket kunnen chronisch zieke of revaliderende patiënten terecht voor een persoonlijk advies op het gebied van bewegen en sport. Samen met de consulent van het Sportloket bekijken ze hoe ze in het dagelijks leven een meer actieve leefstijl kunnen realiseren. 

 

Na de revalidatiebehandeling is het niet altijd makkelijk of vanzelfsprekend om voldoende te blijven bewegen of te gaan sporten. Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid, juist ook voor mensen met een lichamelijke beperking en/of chronische aandoening. Het verbetert de conditie en helpt sociale contacten te vergroten. Of je nu jong bent of oud, een handicap of aandoening hebt, voor iedereen geldt: een half uur per dag actief bewegen is een gezond streven.

Advies op maat

Bij het Sportloket op de afdeling Revalidatiegeneeskunde kunt u op verwijzing van de revalidatiearts terecht voor een sport- en beweegadvies op maat voor na uw revalidatieprogramma. In een persoonlijk adviesgesprek met de sport- en beweegconsulent krijgt u informatie over mogelijkheden om te bewegen en te sporten in uw directe woonomgeving. Ook bespreekt u de mogelijkheden om in het dagelijks leven een actieve leefstijl te realiseren. Dit advies op maat is gebaseerd op uw lichamelijke mogelijkheden en houdt rekening met uw beperkingen, uw sportvoorkeur en het aanbod bij u in de buurt. Na het adviesgesprek heeft u nog een aantal malen (telefonisch) contact met de consulent van het Sportloket over de voortgang van uw actieve en sportieve leefstijl in uw thuissituatie. De consulent begeleidt en ondersteunt u daarbij.

Voor wie

Bij het sportloket zijn bijvoorbeeld mensen met hersenletsel, amputatie, reuma, diabetes of hartproblemen welkom. De sport- en beweegconsulent van het sportloket geeft een advies op maat, gericht op de voorkeuren en mogelijkheden. Tijdens het sportadvies krijgt u informatie over sportmogelijkheden bij verenigingen voor aangepast sporten en bij reguliere sportverenigingen, zoals warmwater zwemmen, fitness met deskundige begeleiding of rolstoelsport.

Praktijkvoorbeelden
Een jonge patiënte onderging een amputatie van haar onderbeen. Na haar revalidatie wilde ze graag weer sporten. Ze probeerde het bij de plaatselijke badmintonvereniging, maar dit beviel haar niet. Ze bleef de wens houden om weer hard te lopen. Dit kwam ter sprake tijdens een consult met haar revalidatiearts en hij stuurde haar door naar het Sportloket. Wij konden haar helpen. Gestart met haar ‘gewone’ prothese, loopt ze nu met een ‘blade’ (prothese speciaal voor hardlopen) wekelijks hard bij een reguliere atletiekvereniging.

Een patiënte met artrose meldde zich bij het Sportloket. Zij wandelde en fietste al veel, maar zocht nog een manier om te ontspannen. Wij adviseerden haar om te gaan zwemmen in warm water. Onze consulent keek met haar mee wat de juiste manier van zwemmen voor haar is zodat ze geen pijnklachten heeft. Ook kon hij haar vertellen waar ze op deze manier kan zwemmen. Inmiddels zwemt de vrouw met veel plezier.

Hulpmiddelen

De medewerker van het sportloket kijkt ook naar het creëren van voorwaarden die nodig zijn om sport en een actieve leefstijl mogelijk te maken. Dat kan bij voorbeeld het aanvragen van sporthulpmiddelen zoals een sportrolstoel zijn. Het kan ook gaan over het regelen van vervoer naar de sportaccommodatie.
Fit blijven kan echter niet alleen door sporten. De medewerker van het sportloket kan ook samen met de patiënt kijken hoe hij zijn dagelijks leven actiever in kan richten en wat voor hulpmiddelen daarbij kunnen helpen, zoals een aangepaste fiets.

Tips om (meer) te bewegen

  • Kies activiteiten die u leuk vindt en die bij u passen.
  • Verdeel uw energie en zorg voor voldoende rust.
  • Voer de duur, intensiteit en frequentie van de activiteiten geleidelijk op.
  • Beweeg of sport samen met anderen, dat is gezellig en motiverend.
  • Maak een afspraak met een familielid, buurvrouw, buurman, vriend of vriendin om samen te bewegen op een vast tijdstip.
  • Rust even uit als de activiteit te inspannend wordt; laat u niet opjutten om toch door te gaan.
  • Als u met de lift omhoog moet, kies er dan voor om tot de eerste verdieping met de trap te gaan.
  • Gebruik een stappenteller om uw inspanningen te meten; dit werkt motiverend en bevordert extra inspanning.
  • Maak standaard na het eten een ommetje.
  • Probeer een nieuwe wandelroute uit.
  • Beweeg mee met het televisieprogramma Nederland in beweging.
  • Beloon uzelf voor wat u hebt bereikt.

Contact

Het Sportloket maakt deel uit van een landelijke keten van Sportloketten in revalidatiecentra en ziekenhuizen via het programma Revalidatie, Sport en Bewegen. Zij heeft nauwe contacten met Vogellanden, Sportservice Zwolle en omliggende gemeenten.

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle


Sportloket
mailto:a.van.vilsteren@vogellanden.nl

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 7114