Contact
 1. 7116-Lymfesysteemscintigrafie

Met een lymfesysteemscintigrafie wordt onderzocht of er een stoornis is in de lymfedoorstroming en de transportsnelheid.​ In deze folder leest u meer over dit onderzoek.

Voorbereiding

 • Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Geef dit dan voorafgaand aan uw onderzoek aan ons door.
 • U mag op de dag van het onderzoek gewoon eten en drinken en uw medicijnen innemen.
 • Eventuele steunverbanden moeten twaalf uur vóór het maken van de foto’s verwijderd worden.
 • Als de afvloed vanuit uw handen of voeten onderzocht wordt, moet u deze goed wassen.

Melden

Locatie Isala Zwolle of Isala Meppel

Voor uw afspraak meldt u zich bij binnenkomst aan bij de aanmeldzuil. Dit doet u met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs). Als u de stappen heeft doorlopen, ontvangt u een afsprakenticket. Hierop staat de tijd van uw afspraak, de wachttijd en de route. Heeft u een afspraak in het Hoofdgebouw (V) in Zwolle? Dan komt u opnieuw een aanmeldzuil tegen op de verdieping waar u de afspraak heeft. U kunt in de aangegeven wachtruimte plaatsnemen.

Locatie Saxenbrugh Medisch Centrum Hardenberg

Voor elke afspraak meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil in de centrale hal. Op het scherm verschijnt de wachtruimte waarin u plaats kunt nemen. Op het afgesproken tijdstip wordt u daar door een medewerker opgehaald. Mocht het aanmelden niet lukken, dan kunt u zich melden bij de balie van Radiologie (nummer 25).

Het onderzoek

Lymfescintigrafie armen

 • Nadat u zich heeft gemeld bij de afdeling Nucleaire geneeskunde, krijgt u in beide handen twee injecties, net onder de huid tussen de vingers. Deze injecties kunnen vervelend voelen en geven soms een kort branderig gevoel.
 • Direct na de injectie (duur 1 minuut), worden er foto's van uw handen gemaakt. Hiervoor legt u de handen op de gammacamera. U kunt gewoon blijven zitten.
 • Na 15 minuten (duur 30 minuten) worden er foto's van uw armen gemaakt. Deze foto's worden gemaakt terwijl u ligt.
 • Na 60 minuten (duur 45 minuten) worden er foto's gemaakt van uw armen, schouders en bovenbuik. Deze foto's worden ook gemaakt terwijl u ligt.

Lymfescintigrafie benen

 • Nadat u zich heeft gemeld bij de afdeling Nucleaire geneeskunde, krijgt u in beide voeten twee injecties net onder de huid tussen de tenen. Deze injecties kunnen vervelend voelen en geven soms een kort branderig gevoel.
 • Direct na de injectie (duur 1 minuut) worden er foto's van uw voeten gemaakt.
 • Na 15 minuten (duur 30 minuten) worden er foto's gemaakt van uw benen.
 • Na 60 minuten (duur 45 minuten) worden er foto's gemaakt van uw benen, bekken en bovenbuik.
 • Alle foto's worden gemaakt met een gammacamera. Het is van belang dat u stil blijft liggen.
 • Alle foto's worden gemaakt terwijl u ligt.

15 minuten na het maken van de foto’s moet u in beweging komen door te lopen.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt in totaal twee uur. Soms is het nodig om op een later tijdstip nog enkele foto’s te maken. Wanneer dit voor u van toepassing is, wordt dit met u besproken.

Radioactieve vloeistof

De radioactieve stof die u krijgt toegediend, levert geen gevaar op voor uw gezondheid en verlaat op natuurlijke wijze uw lichaam. Soms krijgt u een blauwe plek op de plaats waar u de injectie kreeg.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet meteen bekend. De afdeling Nucleaire geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek naar uw behandelend arts, die u erover informeert.

Let op
Als u binnen 3 dagen na het onderzoek gaat vliegen, is het belangrijk dat u dit aan ons doorgeeft. De radioactieve vloeistof kan het alarm van een detectiepoortje op het vliegveld activeren. U krijgt daarom een vliegbrief mee. Voor de brief hebben we de datum van de heen- en terugreis nodig en de vliegduur.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling Nucleaire geneeskunde in Zwolle.
U belt met de afdeling in Zwolle, óók als u op een andere locatie onder behandeling bent.

Zwolle

Nucleaire geneeskunde
088 624  52 38 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 5 augustus 2022 / 7116