Contact
  1. 7116-Lymfesysteemscintigrafie

Met een lymfesysteemscintigrafie wordt onderzocht of er een stoornis is in de lymfedoorstroming en de transportsnelheid.​

Voorbereiding

  • Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Geef dit dan voorafgaand aan uw onderzoek aan ons door.
  • U mag op de dag van het onderzoek gewoon eten en drinken en uw medicijnen innemen
  • Eventuele steunverbanden moeten twaalf uur vóór het maken van de foto’s verwijderd worden.
  • Als de afvloed vanuit uw handen of voeten onderzocht wordt, moet u deze goed wassen.

Melden in het ziekenhuis

Voor elke afspraak in Isala meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, verschijnt op het scherm/ticket hoe laat wij u op onze afdeling verwachten. Vervolgens gaat u naar de afdeling Nucleaire geneeskunde. Daar aangekomen meldt u zich bij de balie en kunt u in de wachtruimte plaats nemen. 

Het onderzoek

Lymfescintigrafie armen

Nadat u zich heeft gemeld bij de afdeling Nucleaire geneeskunde, krijgt u in beide handen twee injecties, net onder de huid tussen de vingers. Deze injecties kunnen vervelend voelen. Soms geeft het een kort branderig gevoel. Direct na deze injecties worden er foto’s gemaakt. Voor het maken van de foto’s legt u de handen op de gammacamera. U kunt hiervoor gewoon blijven zitten. Het is belangrijk dat u stil blijft zitten (30 minuten). Van het maken van de foto’s merkt u niets. Na ongeveer 60 minuten worden er opnieuw foto’s gemaakt, maar nu van uw armen, schouders en bovenbuik. Deze foto’s worden zowel zittend als liggend gemaakt.

Lymfescintigrafie benen

Nadat u zich heeft gemeld bij de afdeling nucleaire geneeskunde, krijgt u in beide voeten twee injecties net onder de huid tussen de tenen. Deze injecties kunnen vervelend voelen. Soms geeft het een kort branderig gevoel. Direct na deze injecties worden er met behulp van een gammacamera foto’s gemaakt (30 minuten). Het is belangrijk dat u stil blijft liggen. Van het maken van de foto’s merkt u niets.

Na het maken van de foto’s moet u in beweging blijven door te lopen. Na ongeveer 60 minuten worden er weer foto’s gemaakt, maar nu van de benen, bekken en bovenbuik.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt in totaal twee uur. Soms is het nodig om op een later tijdstip nog enkele foto’s te maken. Wanneer dit voor u van toepassing is, wordt dit met u besproken.

Op het afgesproken tijdstip krijgt u twee injecties met een radioactieve stof in de hand- of voetrug. Vervolgens worden er op verschillende tijdstippen foto's gemaakt: direct na de injectie (duur 1 minuut), na 15 minuten (duur 30 minuten) en vervolgens ruim een uur later (duur 45 minuten).

Radioactieve vloeistof

De radioactieve stof die u krijgt toegediend, levert geen gevaar op voor uw gezondheid en verlaat op natuurlijke wijze uw lichaam. Soms krijgt u een blauwe plek op de plaats waar u de injectie kreeg.

Let op!
Gaat u binnen drie dagen na het onderzoek vliegen? Wilt u dit aan ons doorgeven. U krijgt dan een vliegbrief mee. De radioactieve stof kan het alarm van een detectiepoortje activeren. Voor de brief hebben we de datum van de heen- en terugreis en de vliegduur nodig.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet direct bekend. De afdeling Nucleaire geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek naar uw behandelend arts, die u erover zal informeren.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent: 

Zwolle

Nucleaire geneeskunde
(038) 424 52 38 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

23 november 2018 / 7116

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.