Contact
  1. 7120-Nierscintigrafie DMSA bij kinderen (vanaf 6 jaar)

Het doel van een nierscintigrafie bij kinderen is het in beeld brengen van de vorm, het opsporen van eventuele littekens en het onderzoeken van de functies van de nieren. In deze folder leest u meer over dit onderzoek.

Voorbereiding

Er zijn geen speciale voorbereidingen nodig voor dit onderzoek.

Melden

Locatie Isala Zwolle

Voor elke afspraak in Isala meld jij je met jouw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil in de Centrale hal. Als je de stappen van aanmelden hebt doorlopen, ontvang je een ticket met barcode en de tijd dat wij je op onze afdeling verwachten. Vervolgens ga je naar de afdeling Nucleaire geneeskunde. Op de afdeling scan je opnieuw de barcode van je ticket bij de aanmeldzuil. Je kunt in de aangegeven wachtruimte plaatsnemen.

Locatie Saxenbrugh Medisch Centrum Hardenberg

Voor elke afspraak meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil in de centrale hal. Op het scherm verschijnt de wachtruimte waarin u plaats kunt nemen. Op het afgesproken tijdstip wordt u daar door een medewerker opgehaald. Mocht het aanmelden niet lukken, dan kunt u zich melden bij de balie van Radiologie (nummer 25).

Het onderzoek

  • Je krijgt een injectie met een radioactieve vloeistof in een ader in je arm.
  • Na de injectie mag je weg en moet je ongeveer drie uur wachten.
  • Tijdens het wachten mag je veel drinken, ongeveer een halve liter water.
  • Vlak voor het onderzoek moet jij je blaas nog een keer goed leeg plassen.
  • Daarna gaan we foto’s maken. We maken foto’s met een camera, dit is een heel groot fototoestel. De camera komt vlak boven je te staan en het is erg belangrijk dat je stil blijft liggen. Je mag je kleren aanhouden.
  • Het maken van de foto's duurt ongeveer 45 minuten.

Radioactieve vloeistof

De radioactieve stof die je krijgt toegediend is niet gevaarlijk. Het verlaat op natuurlijke wijze je lichaam, voor een groot deel gaat dit via de urine. Je moet daarom op de dag van het onderzoek veel drinken en vaak plassen.

Risico’s bij toedienen radioactieve stof

Als je een onderzoek op de afdeling Nucleaire geneeskunde moet ondergaan, krijg je meestal door een naald of een infuus een radioactieve stof toegediend in een bloedvat. Hierbij kunnen enkele complicaties optreden.

Mogelijke complicaties:

  • Regelmatig: blauwe plek (hematoom) op de plaats van de toediening.
  • Zelden: de naald of het infuus zit niet goed en de radioactieve stof komt niet in de bloedbaan. Dit kan soms kortdurend pijnlijk zijn.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet meteen bekend. De afdeling Nucleaire geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek naar jouw dokter, die jou er meer over zal vertellen.

Let op
Als je  binnen 3 dagen na het onderzoek gaat vliegen, is het belangrijk dat je dit aan ons doorgeeft. De radioactieve vloeistof kan het alarm van een detectiepoortje op het vliegveld activeren. Je krijgt daarom een vliegbrief mee. Voor de brief hebben we de datum van de heen- en terugreis nodig en de vliegduur.

Contact

Heb je nog vragen, dan kun je bellen met de afdeling Nucleaire geneeskunde.
Je belt met de afdeling in Zwolle, óók als je op een andere locatie onder behandeling bent.

Zwolle

Nucleaire geneeskunde
088 624 52 38 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Kun je niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 5 augustus 2022 / 7120