Contact
  1. 7186-Diabetes en seksualiteit (informatie voor jongeren)

​Als je diabetes hebt, kan dat invloed hebben op je seksleven. Dat geldt niet alleen voor je seksuele prestatie, maar ook voor je verlangens en gevoelens van intimiteit. Tijdens één van de bezoeken aan de diabetespolikliniek zal het onderwerp ‘diabetes en seksualiteit’ aan de orde komen. Neem gerust je vriend of vriendin mee naar het spreekuur, hij of zij is van harte welkom.

Seksuele problemen bij diabetes hoeven niet alleen lichamelijk van aard te zijn. Zo kunnen aanpassingsproblemen rond de diabetes, spanningen in je relatie, op school of op je werk, je zin in seks beïnvloeden. Ook schaamte en angstgevoelens kunnen een rol spelen. Bijvoorbeeld schaamte over je eigen lichaam of een insulinepompje en angst voor hypo's tijdens het vrijen. Daarnaast kunnen roken, alcohol of bijwerking van medicijnen ook invloed hebben.

Hypo's en hypers

Vrijen en seks is een vorm van lichaamsbeweging. Deze lichamelijke inspanning kan een hypo veroorzaken. Zorg dat je dextro of koolhydraten in de buurt hebt en praat eventueel met je partner zodat hij of zij weet wat er moet gebeuren als je toch een hypo krijgt. Spanning in je relatie en/of een onbevredigend seksleven kunnen leiden tot hoge bloedglucosewaardes. Soms, bij jongens wat meer, lukt de seks niet zo goed als je een te hoge bloedglucose hebt. Dit gaat over zodra de bloedglucose normaal is.

Schimmelinfectie

Zowel jongens als meiden met diabetes hebben een grotere kans een schimmelinfectie te krijgen. Een schimmelinfectie herken je aan een vervelend gevoel of jeuk aan de penis of de vagina. Soms is er ook sprake van een ongewone vochtafscheiding uit de vagina. Schimmels houden van glucose. Dus als je glucose in de urine hebt, kun je makkelijker een schimmelinfectie krijgen. Je hoeft niet persé seks te hebben om een schimmelinfectie te krijgen, want de schimmel houdt zich vaak schuil in de darmen, zonder dat dit gevaar oplevert. Seks kan de ziekte wel snel verspreiden. Een schimmelinfectie is makkelijk met een speciale zalf te genezen. Blijf er dus uit schaamte niet mee rond lopen.

Erectieproblemen bij jongens

Het is bekend dat mannen met diabetes een verhoogde kans hebben op erectieproblemen. Ongeveer de helft van de mannen met diabetes krijgt in de loop van de tijd te maken met erectieproblemen. Dat de erectie bij mannen met diabetes vaker problemen geeft, heeft vooral te maken met een verslechterde doorbloeding van de kleine bloedvaten. Daarnaast kunnen aantasting van de zenuwen (neuropathie) en wisselende bloedglucosewaarden een rol spelen. Een goede diabetesregulatie maakt de kans op erectieproblemen kleiner. Behandeling van erectieproblemen kan eventueel met behulp van bloedvat-verwijdende injecties of een 'erectiepil'.

Problemen bij meiden

Lange tijd is er weinig aandacht geweest voor het seksueel functioneren van vrouwen met diabetes. In tegenstelling tot mannen, zouden vrouwen met diabetes weinig of geen problemen met de seks ervaren. Recente onderzoeken laten zien dat verminderde zin in vrijen, pijn bij het vrijen, verminderde opwinding en moeilijker vochtig worden, vaak voorkomen. Een goede diabetesregulatie maakt de kans op klachten van moeilijk vochtig worden van de vagina, pijnklachten bij het vrijen en de kans op schimmelinfecties kleiner.

Anticonceptie

Alle vormen van anticonceptie zijn geschikt voor mensen met diabetes. De pil is het meest gebruikte voorbehoedsmiddel. De pil voorkomt zwangerschap, maar is niet geschikt om seksueel overdraagbare aandoeningen (aids, gonorroe, syfilis, herpes) tegen te gaan. Hiervoor moet je condooms gebruiken.

Afbeelding condoomsAfbeelding condooms beschermen tegen zwangerschap en  SOA's

Contact

Heb je nog vragen? Stel je vraag met een e-consult via MijnIsala. Het e-consult is niet geschikt voor spoedvraag of vragen over een afspraak.

Heb je een medische spoedeisende vraag die te maken heeft met je diabetes? Dan zijn we 24 uur per dag bereikbaar. Bel naar het diabetescentrum. Of buiten kantooruren naar het spoednummer dat je van de diabetesverpleegkundige gekregen hebt.

Zwolle en Lelystad

Diabetescentrum
088 624 2329 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 – 17.00 uur)

Kun je niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 2 september 2022 / 7186