Contact
  1. 7198-Plasdagboek (mictiedagboek) voor kinderen
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Binnenkort bezoekt u met uw kind polikliniek Kindergeneeskunde van Isala Vrouw-kindcentrum, omdat uw kind plasproblemen heeft. Het kan zijn dat uw kind blaasontstekingen heeft, moeilijk zijn plas op kan houden, natte broeken heeft of bijvoorbeeld heel vaak op een dag moet plassen.

Om een goed inzicht in het plasgedrag van uw kind te krijgen, is het voor ons belangrijk dat u gedurende twee keer 24 uur opschrijft hoeveel uw kind drinkt en plast. Zonder deze informatie is het niet mogelijk om de juiste behandeling voor de problemen van uw kind te starten. Daarnaast vragen wij u de algemene vragenlijst voor kinderen met plasproblemen in te vullen.

Hier leest u hoe u (samen met uw kind) een plaslijst kan bijhouden.

Uitleg drink- en plaslijst

Om goed inzicht te krijgen in de hoeveelheid vocht die uw kind binnenkrijgt en het plasgedrag van uw kind, is het belangrijk om gedurende 2x 24 uur te registreren hoeveel uw kind drinkt en plast. U kunt dit het beste doen als u samen met uw kind thuis bent, bijvoorbeeld in een weekend, zodat u alles direct kunt noteren op de bijgesloten drink- en plaslijsten.

Registreren van de urineproductie

Als uw kind nog jong is, laat u uw kind plassen op een potje en meet vervolgens met een maatbeker de hoeveelheid geplaste urine. Een ouder kind kan direct in een maatbeker plassen. Na het noteren van het aantal milliliters geplaste urine op de lijst, spoelt u de plas door het toilet. Door het zorgvuldig invullen van deze lijsten krijgen wij duidelijk inzicht in de grote van de plassen en hoe vaak uw kind plast.

Registreren van het drinken

Voor de arts is het belangrijk om het aantal milliliters dat uw kind drinkt te noteren, bijvoorbeeld 150 ml of 200 ml per drinkmoment. Het is ook belangrijk om op te schrijven wat uw kind drinkt bijvoorbeeld, thee, water cola of appelsap. Het gaat om de hoeveelheid (aantal milliliters) vocht wat uw kind drinkt per 24 uur.
Drinkt uw kind een halve beker noteer dat dan ook op de lijst.

Droog of nat?

Noteer ook of uw kind een droge of natte broek heeft. Als de broek nat is, noteer dan ook hoe nat: alleen een natte vlek, een natte onderbroek of een natte onder- en bovenbroek?

Bedplassen?

Als uw kind ’s nachts nat is, dus niet op het potje of de maatbeker kan plassen, dan doet u uw kind een luier om, om zo de nachtelijke urineproductie te meten. Weeg de luier ’s morgens en trek het gewicht van een droge luier hiervan af, dit is dan de nachtelijke urineproductie in grammen/milliliters.

Hoe houd je een plaslijst bij?

Afbeelding Twee dagen plas meten
Afbeelding: Twee dagen meet je alle plassen of weeg je de luiers. 
Afbeelding tijd noteren plaslijst
Afbeelding: Noteer het tijdstip dat je plast op de plaslijst. 
Afbeelding plas in maatbeker
Afbeelding: Plas in een maatbeker.
Afbeelding invullen plaslijst
Afbeelding: Noteer de hoeveelheid op de plaslijst.
Afbeelding broekplassen
Afbeelding: Als je in je broek hebt geplast, dan noteer je dat ook. 
Afbeelding noteren drinken
Afbeelding: Noteer ook wat je drinkt en hoeveel (in ml).

Plaslijst

Op de plaslijst kun je alle gegevens noteren. Wij wensen je veel succes!
Laatst gewijzigd 14 januari 2019 / 7198

Gerelateerde folders