Contact
  1. 7330-Buikwandcorrectie

Zowel bij mannen als vrouwen kan er in de loop van jaren verslapping van de buik ontstaan door veroudering, vermagering en zwangerschap. Dit kan er voor zorgen dat de buikwand zo verslapt dat er een overschot in de buikregio ontstaat.

Uitleg

Als het u niet lukt om met sporten het gebied rondom uw buik strakker te krijgen of overtollig vet te corrigeren, kunt u kiezen voor een buikwandcorrectie. De plastisch chirurg verwijdert tijdens de ingreep de overtollige huid en/of vet, waardoor u een strakkere buik krijgt. Deze operatie geeft een mooi en blijvend resultaat. U kunt kiezen voor een mini-buikwandcorrectie of een gehele buikwandcorrectie, zo nodig in combinatie met een liposuctie. Tijdens uw gesprek met de plastisch chirurg worden de verschillende mogelijkheden besproken.

Wat kan ik verwachten?

Een buikwandcorrectie heeft als resultaat dat uw buik platter wordt, maar perfectie moet u niet verwachten. Een operatieve correctie van een dikke of slappe buik moet u niet als een mogelijkheid zien om extra gewicht kwijt te raken. Daarnaast zal de operatie littekens achterlaten; een klein litteken rond de navel en lang litteken aan de onderzijde van de buik. De littekens zullen altijd zichtbaar blijven, maar vervagen in de loop van de tijd. U moet ook beseffen dat het huidgebied onder de navel tijdelijk gevoelloos wordt en soms blijft maar eigenlijk weinig klachten geeft.

Wat houdt de ingreep precies in?

Bij de operatie maakt de plastisch chirurg de buikwand geheel los van de onderliggende spierlaag, tot aan de ribbenboog en het borstbeen. De navel wordt rondom los gemaakt van de huid maar blijf vast zitten aan de buikspieren in de diepte zodat deze op zijn plaats blijft. Daarna wordt de huid strak getrokken en de overtollige huid en vetweefsel verwijderd. Indien nodig zal er aanvullend ook nog liposuctie (wegzuigen van vetweefsel) worden verricht. Wanneer uw buikspieren uitgerekt zijn, worden deze in sommige gevallen meteen verstevigd. Om de navel weer naar buiten te laten komen wordt een gaatje in de strak getrokken buikhuid gemaakt. Daar wordt de navel vervolgens in gehecht. Er worden een aantal drains (dunne slangetjes) achtergelaten waardoor het wondvocht naar buiten kan. Deze worden meestal de volgende dag verwijderd.

Voorbereiding op de operatie

  • Gebruikt u bloed verdunnende medicijnen? Meldt dit dan tijdens uw eerste gesprek met de plastisch chirurg.
  • Daarnaast is het verstandig minstens zes weken van tevoren volledig te stoppen met roken, want roken vernauwt de bloedvaten waardoor problemen bij de wondgenezing kunnen ontstaan.
  • Als u te zwaar bent, is het verstandig om vóór de operatie eerst te vermageren, eventueel met hulp van huisarts of diëtiste. Met overgewicht hebt u namelijk een grotere kans op complicaties. Daarom zal de plastisch chirurg bij mensen met overgewicht de ingreep (nog) niet uitvoeren vanwege de verhoogde risico's.

Opname

Een buikwandcorrectie wordt onder algehele verdoving (narcose) uitgevoerd. U blijft 1 tot 2 nachten in het ziekenhuis.

Na de operatie

Een buikwandcorrectie is niet erg pijnlijk, maar de buik kan wel gespannen aanvoelen. Om spanning op de wond te vermijden wordt u na de operatie tijdelijk in een half zittende houding verpleegd. Hoesten, niezen, persen, maar ook lachen geeft extra hinder. Indien gewenst kunt een paracetamol gebruiken voor de pijn. Wanneer u last krijgt van abnormale pijn, zwelling of koorts, moet u contact met ons opnemen.

Als tijdens de buikwandcorrectie ook uw buikspieren verstevigd zijn, zal u langer last houden van de buikwand en voorzichtig moeten zijn met te veel aanspannen van de buikspieren. Als een buikspiercorrectie niet nodig was, mag u de buikspieren al wat sneller belasten en vlot na de ingreep al uit bed. In het begin moet u dan licht voorover gebogen lopen; geleidelijk aan kunt u zich meer rechtop bewegen. Een week na de operatie komt u bij ons terug voor wondcontrole.

U mag na de ingreep niet zelf autorijden. Zorg ervoor dat er iemand aanwezig is die u naar huis kan brengen. Om de buikwand te ondersteunen tijdens de genezing kan het zijn dat u gedurende enkele weken een steunend korset om de buik of een pantybroekje moet dragen. Deze weken heeft de buikwand nodig om te genezen. U mag nog geen zwaar lichamelijk werk verrichten en kunt het beste rust houden. Na ongeveer twee weken kunt u uw dagelijkse werkzaamheden weer oppakken. Pas na zes weken kunt u weer zwaarder werk doen en sporten. De littekens van een buikwandcorrectie lopen rond de navel en grotendeels binnen de 'bikinilijn'. Het eerst half jaar na de operatie mogen de littekens niet onbedekt in de zon of onder de zonnebank.

Risico's

Een buikwandcorrectie heeft dezelfde risico's als elke andere operatie. Er kan een infectie optreden of een gestoorde, langzame wondgenezing. Ook bestaat de kans op het krijgen van trombose (verstopte aders door bloedstolsels). De meeste kans op deze problemen bestaat bij mensen die te veel onderhuids vetweefsel hebben. Het is daarom van belang om vóór de operatie een zo normaal mogelijk gewicht te hebben.

Een enkele keer kan een nabloeding voorkomen. U moet dan nog een keer geopereerd worden waarbij de arts het nabloedende bloedvaatje dichtmaakt. Soms kan het zijn dat er zich toch nog vocht ophoopt onder de huid, ook al zijn de wond-drains verwijderd. Dit vocht wordt poliklinisch door middel van een punctie verwijderd.

Een andere complicatie kan zijn dat er wat overtollige huid aanwezig is bij de heupen. Dit wordt 'dog ears' genoemd. Meestal trekt dit na verloop van tijd weg. Soms is het nodig deze 'dog ears' te verwijderen. Dit kan poliklinisch gebeuren onder plaatselijke verdoving.

Vergoeding

Een buikwandcorrectie is een cosmetische operatie en wordt over het algemeen niet vergoed door de zorgverzekering. U moet de operatie dus meestal zelf betalen. De plastisch chirurg geeft u van tevoren een opgave van de kosten.

Contact

U kunt bij ons telefonisch een afspraak maken voor een cosmetisch consult of u kunt gebruik maken van het online formulier Informatie aanvragen. Heeft u nog vragen, dan kunt u ook bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Plastische chirurgie
088 624 56 36 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 7330